IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските разочарования на Словакия

Братислава загуби надпреварата за Европейската агенция за лекарствата, а словашкият финансов министър не можа да се пребори за ръководния пост в Еврогрупата

08:28 | 12.12.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

В последните седмици Словакия изживя няколко тежки европейски разочарования. Първо нейната столица Братислава загуби надпреварата за новото седалище на Европейската агенция за лекарствата (EMA), която от Лондон ще се премести в Амстердам. След това малката държава в Централна Европа трябваше да се прости и с амбициите си да оглави Еврогрупата, неформалната организация на финансовите министри на еврозоната.

В страната вярваха, че с успеха в някоя от тези битки ще се наредят сред "големите" в ЕС, пише в коментар европейското издание Politico. Словаците реагираха на лошите новини със самобичуване.

Братислава е "ужасно място за живеене", смятат те и допълват, че при това положение кой ли би искал да се премести от Лондон там. А финансовият министър Петер Казимир не може достатъчно добре да се справи със стабилизирането на финансовия сектор в Словакия - бюджетът се очаква да отчете дефицит от 1,29% от БВП, не се прави достатъчно и за укриването на данъци в страната, смятат гражданите на Словакия.

Сега в Братислава казват, че отношенията с ЕС трябва да бъдат преосмислени, ако искат да избягат от образа на "големия губещ" в общността. И имат основание за оптимизъм, допълва Politico.

Словакия ще си остане малка държава и не може да се очаква да има тежестта на Германия, Франция или Полша, посочва още изданието. Но нейното влияние може да се увеличи, ако изпълнява своите ангажименти за интеграция на ЕС, с задълбочени реформи в публичната администрация, здравния сектор и образованието.

Словашките лидери трябва да имат ясна визия и стратегия за мястото на страната в ЕС. Една от областите на влияние може да се окаже Източното партньорство - като съсед на Украйна, Братислава може да има силни позиции в този процес.

Естония е много добър пример за малка държава, чийто глас се чува в Европа, пише още в анализа на Politico.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още