IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европол предупреждава за опасност от нови терористични атаки в Западна Европа

Освен Франция и Белгия, сред най-застрашените са всички държави от международната коалиция, която осъществява въздушни удари срещу ислямистите

09:49 | 02.12.16 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Над 150 души загинаха при терористичните атентати в Париж от средата на ноември 2015 г. Това лято имаше и нов кървав атентат в Ница навръх националния празник на Франция. Службите за сигурност в страната съобщават и за няколко предотвратени атентата.<em> Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Над 150 души загинаха при терористичните атентати в Париж от средата на ноември 2015 г. Това лято имаше и нов кървав атентат в Ница навръх националния празник на Франция. Службите за сигурност в страната съобщават и за няколко предотвратени атентата. Снимка: архив, Ройтерс

Европейският център за борба с тероризма към Европол предупреждава за засилен риск от нови терористични атаки в Западна Европа заради загубата на територии в Сирия и Ирак от „Ислямска държава“.

В актуалния си доклад организацията посочва, че вероятно няколко десетки бойци на терористичната организация са вече прехвърлени в Европа с цел да осъществяват терористични атаки. Освен Франция и Белгия сред най-застрашените са всички държави от международната коалиция, която осъществява въздушни удари срещу ислямистите.

В доклада се подчертава, че „Ислямска държава“ губи позиции в Близкия изток и моделът на последните терористични атаки в Европа предполага, че радикалната организация е възприела нова тактика за атаки в Запада. 

ЕС се изправя пред различни терористични заплахи и атаки – от организирани групи или от отделни терористи, дирижирани от „Ислямска държава“ или от нейни последователи, с експлозиви и автоматични оръжия, както и с хладни оръжия и превозни средства.

Възможно е терористите да прилагат и коли бомби, изнудване и отвличания като нови похвати в Европа, пише още в доклада. Атаките срещу ключова инфраструктура в Европа обаче не са приоритет за терористичната организация, смятат от Европол.

Експертите за борба с тероризма предупреждават още, че „Ислямска държава“ ще започне да планира и извършва терористични атаки и от Либия.

Авторите на доклада припомнят колко ефективни могат да бъдат радикалните ислямисти в привличането на последователи. Те предупреждават, че сред най-уязвимите на радикализация са „елементи от сирийската диаспора“, които са достигнали Европа.

„В интерес на „Ислямска държава“ е да се възползва от мигрантската криза, за да поляризира населението в ЕС, като обърне част от него срещу хората, които търсят убежище. Възможно е и проникване в бежански лагери и други места с групи мигранти“, се посочва в доклада.

Експертите допълват, че „Ислямска държава“ не е единствената радикална организация, която заплашва Европа с терористични актове и привлича последователи. Сериозна опасност за западните общества представляват и Ал Каида/Ал-Нусра и техните последователи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:23 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още