IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европредседателството на България, Естония и Австрия – успешна тройка без сътресения

Не бяха постигнати амбициозните цели по отношение на Дъблинския регламент и за споделената отговорност за миграцията, посочи Юлиана Николова

16:52 | 02.01.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Европредседателството на България, Естония и Австрия – успешна тройка без сътресения

България, Естония и Австрия бяха една успешна тройка без сътресения в европредседателството. Нямаше много явни удари под кръста. Но има определено непостигане на амбициозните цели по отношение на Дъблинския регламент и за споделената отговорност за миграцията.

Това е мнението на Юлиана Николова, директор на Портал Европа, изказано в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria.

"За председателството е характерно да се оставя на заден план националния интерес. България няколко пъти беше похвалена, че оставя на заден план това, което за нея е национален интерес, заради постигането на общо съгласие", посочи Николова и заяви, че не са се усещали големи различия между стари страни членки и нови страни членки на Европейския съюз.

"Нямаше големи различия. Те са по-скоро от конфигурацията на националните правителства и техните позиции, отколкото от стари и нови държави. Това важи за нашата тройка", коментира директорът на портал Европа.

Според нея успехът в законодателната инициатива се е дължал отчасти на факта, че предстоят избори, които са ключови за състоянието на съюза.

"Комисията изготвя своя план за мандата за документи, които трябва да подготви и да приеме, които трябва да отчете за свършена работа. И мобилизацията на комисията да подпомогне на процеса е много голяма при нас. Ще бъде още по-голяма при Румъния, но както видяхме наскоро, прехвърчаха искри между Румъния и председателя на ЕК, каза още Николова.

Повече от разговора в студиото вижте във видео материала.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 2
majnata
преди 5 години
България беше успешна в европредседателството от гледна точка на Брюксел .Какво постигна Бокаса за България ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още