IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Евроспоразумението за енергийната ефективност бе постигнато в последния момент

Природозащитници се опасяват, че европейската цел за подобряване на енергийната ефективност с 20% до 2020 г. вече не може да бъде изпълнена

19:17 | 14.06.12 г.
Евроспоразумението за енергийната ефективност бе постигнато в последния момент

Депутати от Европейския парламент (ЕП) и страните-членки на Европейския съюз (ЕС) постигнаха тази нощ споразумение в последния момент, за да спасят директивата за енергийната ефективност, съобщи изданието EuropeanVoice.com.

Споразумението представлява победа за датското председателство на Съвета на министрите, тъй като то го постави в центъра на дневния си ред за околната среда.

Очаква се споразумението да бъде подписано от министрите на енергетиката на държавите-членки на ЕС на срещата им в Люксембург в петък, 15 юни.

„През последните няколко седмици успяхме да получим подкрепа от държавите-членки за по-амбициозна директива, отколкото някой изобщо е мечтал преди няколко месеца“, заяви тази сутрин Мартин Лидегаард, министър на енергетиката на Дания.

Част от депутатите в ЕП и природозащитници обаче заявиха, че споразумението ще обезсили дотолкова сериозно предложението на Европейската комисия (ЕК), че ще стане невъзможно ЕС дори да се доближи до изпълнение на целта за подобряване на енергийната ефективност с 20% до 2020 г. (цел, която бе съгласувана преди 5 години).

През последните 2 месеца евродепутатите и държавите-членки на ЕС не успяваха да преодолеят противоречията си, което доведе до спекулации, че предложението ще трябва да бъде отложено за следващата година.

Държавите-членки искаха по-голяма гъвкавост в предложените обвързващи мерки, включително за изискването те да реновират 3% от обществените сгради всяка година и компаниите за комунални услуги да гарантират, че клиентите им ще увеличават енергийната ефективност с 1,5% годишно.

Те помолиха за освобождаване от това изискване, но евродепутатите от всички големи партии заявиха, че подобно нещо е неприемливо. Миналата нощ обаче евродепутатите се съгласиха неохотно с това искане, уплашени, че алтернативата е липса на директива изобщо.

Клод Тюрм, евродепутат от партията на зелените, който водеше преговорите от страна на ЕП, заяви, че обезсиленото законодателство все пак ще подкрепи икономиката и енергийните цели на ЕС, но посочи, че крайният резултат е бил една пропусната възможност.

„За съжаление правителствата на страните от ЕС не пожелаха да се съгласят с по-амбициозните мерки, които напълно щяха да подсигурят изпълнението на целта от 20%“, каза Тюрм. „Това означава, че ЕК трябва да предложи нови допълнителни мерки като например за ефективността на автомобилното гориво, за да запълни дупката“, добави той.

Вместо да реновират обществените сгради, държавите членки поемат ангажимент да реновират само правителствените сгради.

Всички държави-членки ще трябва да подготвят „пътна карта“ за постигане на енергийни икономии от 80% в строителния сектор до 2050 г. Енергийните компании пък ще трябва да постигат годишни икономии от 1,5%, но ще има списък с изключения.

Ако програмите за енергийни икономии бяха въведени през последните 4 години подобно на схемите за задължения за енергийна ефективност във Великобритания, държавите-членки щяха да могат да ги избират като форма на освобождаване.

Ако икономиите на енергия са постигнати на етап производство на електроенергия компанията също може да бъде освободена от ангажименти за енергийната ефективност.

Бруук Райли от Friends of the Earth Europe заяви, че това означава годишните икономии всъщност да достигат 1%. „Много сме разочаровани от споразумението“, каза Райли.

„Директивата за енергийната ефективност бе златна възможност да се помогне на Европа да излезе от кризата чрез създаването на работни места, намаляване на опасните емисии и повишаване на енергийната сигурност“, смята на свой ред Агат Ерну от групата за натиск EEB. „Европейските лидери се провалиха впечатляващо с пропускането на тази възможност“, добави тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още