Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Еврозоната се насочва към най-лошото си полугодие в историята

Оцеляването на паричния съюз е заложено на карта, смятат икономистите на Bloomberg Economics

Еврозоната се насочва към най-лошото си полугодие в историята

Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

Икономиката на еврозоната ще отбележи най-слабия растеж в 20-годишното си съществуване, а ръководителите на блока трябва да задействат фискални стимули, за да защитят паричния съюз, пише Bloomberg Economics.

Ако правителствата „се задействат, рецесията ще бъде дълбока, но кратковременна. Ако ли не, има шанс еврозоната да не оцелее“, отбелязва Bloomberg Economics.

Въпреки че никаква държавна подкрепа не може да предотврати рухване на производството, предприемането на действия от властите е задължително, за да помогнат на икономиката да стъпи на краката си по-късно тази година и да се предотврати продължителен спад.

„Това което правителствата и Европейската централна банка трябва да направят, е да предотвратят възможността иначе жизнени бизнеси да фалират или да съкращават служители. Това означава запазване на кредитирането. По-важното е, че е необходимо заличаването на пропастта в доходите, която мерките за сдържане на пандемията създават“, пишат икономистите.

Тъй като хора във Франция, Испания и Италия са принудени да останат по домовете си до средата на април, очакванията са икономиката да се свие с 3,1% през първото тримесечие и да претърпи още един удар от 2,4% през второто.

Според прогнозите Германия и Франция, които са най-големите страни членки на блока, ще регистрират спад от по 2,5% през периода от януари до март. Очакванията са брутният вътрешен продукт на Италия, която е епицентърът на пандемията в Европа, да се свие с цели 5,1%.

Още по темата
Ако спадът е достатъчно голям, има риск дългът на Италия да излезе извън контрол и да направи една от най-големите икономики в региона неспособна да изплаща облигациите си. Тогава спасяването на страната ще зависи от готовността на останалите страни членки на блока при потиснати финанси. Ако няма такава, Италия ще бъде принудена да се преструктурира във валута, която може сама да печата.

От Рим до Париж и Мадрид правителствата започват да обявяват планове за гарантиране на заеми за малки компании, да помагат на хората, които губят работата си, и да стимулират разходите. Въпреки това карантината в Европа ще остави дупка от 350 млрд. евро (375 млрд. долара) в доходите на домакинствата и печалбите на компаниите, сочат изчисления на Bloomberg Economics.

„Има опасност или правителствата да не осигурят трамплин за растеж през второто полугодие, или мерките за овладяване на епидемията да са необходими толкова дълго време, че те да не могат да си го позволят. Тъй като паричната политика до голяма степен е изчерпана, а някои страни са затънали в дългове, продължително забавяне може да се превърне в бедствие за еврозоната“, предупреждават икономистите.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

0
 
2
 
3
преди 2 седмици
До № 2

Не ни остава нищо друго освен да изчакаме времето да покаже кой от двамата ни е прав Не е толкова дълъг период -максимум 6 месеца.....
0
 
2
 
2
ivanrog до: lyusien
преди 2 седмици
Няма профилна снимка
А аз ще дам един друг сценарий, с ясната уговорка, че и той е краен, както вашия. Кризата с корона вирус продължава до май, причините са ясни въпреки крутите мерки на много правителства разпространението на вируса няма да намалее за по-малко от месец. Паниката от пандемията продължава още известно време. Това води до тотален срив на туризма в Европа, летния туристически сезон е близо до нулата. Самолетните пътувания са ограничени, а от там и необходимостта от нови самолети - самолетостроението е в застой, както и свързани с него поддоставчици. Хората са ограничили пътуванията си и събирането на по-големи групи - ресторанти и барове са ограничени. Оставяйки си вкъщи за 1 месец много хора осъзнават, че семейството е на 1 място и променят навиците си - обръща се внимание на семейство и приятели, а не на предметите - намалява се индивидуалното потребление, набляга се на устойчивост. Строителството е в застой, хората не търсят нови жилища в големите градове, а тръгват да се изнасят извън тях, това дава лек тласък на ремонтите, но освобождава много апартаменти. Работодателите създават достатъчно протоколи за работа от вкъщи и множество офис площи вече не са необходими, все още част от хората търсят работното място като причина да излязат, но вече доста по-малко. Това допринася за намаляване на задръствания и намалени загуби от това. Подобрява се ефективността на наетите, което води до освобождаване на част от служителите в администрацията. Множество хора и фирми започват изплащане на задълженията си, а не тяхното преструктуриране, защото имаме спад на индивидуалното потребление и промяна в навиците - хората мислят за края на дните си като нещо, което може да е утре и искат да дадат на бъдещото поколение по-добри дни, а не да потребяват за себе си. Това води до съсредоточаване към изплащане на кредитите, а не рефинансирането им или теглене на нови. Банките са на загуба. Поколението Х преживява първата си световна война - тази срещу корона вирус и започва да разбира предходното поколение. Поколението Y изгубва спокойствието, на което се радваше и осъзнава, че не всичко, което лети се яде.

Това е само част на това, което е възможно да се случи, въпроса е колко време и какви жертви ще вземе пандемията. За мен, реалността е някъде посредата между двете - най-вероятно ще имаме един дълъг процес на промяна на обществените отношения, което ще доведе до преминаване към потребление насочено към "душата", а не към предмета. Много от сегашните норми ще умрат и ще се родят нови.
2
 
4
 
1
преди 2 седмици
Не бързайте толкова да отписвате Европа Първите две тримесечия ще бъдат лоши и причините са много Може да бъдат най лошите две тремесечия от предишната финансова криза Но складовете са изпразнени цените на нефта са ниски мощностите са готови и хората са готови да завъртят оборотите Ако тази криза с короно вирису свърши а тя ще свърши до края на юни икономиката на Европа ще завърти оборотите здраво V образна И вероятно ще се окаже че последните две тримесечия на годината ще бъдат най добрата от тази година от началото на предишните криза Повярвайте ми Аз съм добър на фютчарсите

Още от Европа
Италианските фирми ще получат 400 млрд. евро, а държавата - повече контрол