IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврозоната след изборите в Гърция - повече компромиси, отколкото хаос

Няколко лидери от еврозоната дадоха сигнал, че са отворени за смекчаване на условията по кредитите на Гърция, Германия засега отстоява твърда позиция

17:24 | 26.01.15 г. 3
<p>
	Алексис Ципрас (вдясно) положи днес клетва като премиер на Гърция в президентския дворец в Атина. Вляво е&nbsp;гръцкият президент Каролос Папуляс. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Алексис Ципрас (вдясно) положи днес клетва като премиер на Гърция в президентския дворец в Атина. Вляво е гръцкият президент Каролос Папуляс. Снимка: Ройтерс

Зашеметяващата изборна победа на радикалната гръцка партия СИРИЗА, която се противопоставя на икономиите, засили несигурността за съдбата на еврозоната. Първоначалното впечатление обаче е, че може да бъде постигнато компромисно споразумение, за да се предотврати хаотично излизане на страната от валутния съюз, пише AP.

Финансовите пазари днес лесно преодоляха победата на СИРИЗА, след като няколко лидери от еврозоната дадоха сигнал, че са отворени за смекчаване на условията по големите спасителни кредити, отпуснати на Гърция.

Все пак се очаква преговорите да бъдат тежки и продължителни, тъй като регионалният лидер Германия засега отстоява твърда позиция по въпроса за дълговете на европейските държави.

СИРИЗА призовава към смекчаване на мерките за икономии, които се изискват по спасителната програма за Гърция и намаляване на дълговото бреме на страната. Гръцкият дълг е на ниво, оценявано от редица икономисти като нестабилно и като цяло е образуван от спасителните кредити, които Атина дължи на партньорите си от еврозоната.

Мнозина се опасяват, че ако и двете страни заемат твърда позиция, може да се стигне до излизане на Гърция от валутния съюз - развой на събитията, който би довел до огромна несигурност относно Европа и еврото.

Лидерът на СИРИЗА Алексис Ципрас се обедини с малката дясна партия "Независими гърци" на основата най-вече на съпротивата и на двете формации срещу мерките за икономии, наложени от другите страни от еврозоната в замяна на отпуснатите кредити.

Тежките съкращения на разходите и данъчните увеличения имаха за цел да намалят гръцкия дълг, но и доведоха до икономически застой, безработица и увеличаване на бедността.

Сега двете гръцки партии имат за задача да получат отстъпки от останалите членки на еврозоната.

Още днес имаше не една протегната ръка от европейските столици, Германия обаче запази твърд тон.

Финансовите пазари останаха спокойни. Основният индекс на Атинската фондова борса възстанови голяма част от загубите, отчетени в началото на днешната търговия и спадът на котировките бе 1,5 на сто. Еврото също отново поскъпна, след като поевтиня до 11-годишен минимум.

Мнозина инвеститори и икономисти изглежда очакват компромис, както намекнаха Белгия и Финландия.

Икономистът Янис Варуфакис, който според източници може да бъде новият финансов министър, се опита да успокои опасенията, че новото правителство ще заеме крайно агресивна позиция в преговорите. Според него кабинетът ще се опита да убеди европейските си партньори, че намаляването на дълговото бреме на Атина чрез, например, обвързване на плащанията с растежа, би било благоприятно решение за всички. Той също така отхвърли спекулациите, че СИРИЗА ще заплашва да изведе Гърция от еврозоната, т. нар. Grexit.

В разгара на европейската дългова криза преди няколко години основното опасение бе, че евентуално излизане на Гърция от валутния съюз може да постави началото на края на еврото, тъй като инвеститорите биха очаквали и с други страни да се случи същото. Сега обаче според мнозина европейски политици вече няма опасения от "зараза", тъй като Европа е изградила институции и финансови буфери срещу подобна опасност.

Не всички на пазарите обаче са убедени.

Каквото и да се случи, победата на СИРИЗА изпраща послание на европейските политици, че гласоподавателите отхвърлят икономиите и биха могли да подкрепят други партии с подобна програма като испанската "Подемос". А в Европа тази година предстоят много избори. 

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 3
ahil
преди 9 години
Хубаво е човек да коментира и да има свобода ! Но в този сайт на инвестор ако изразиш собствено мнение различно на това от гледната точка на инвестор ведна регистрцията ти изчезва и ти блокират IP адреса!!! Е незнам защо ми струва че това същото беше и преди 1989г. Да ви е честито членството в ЕС не се рзличава от преди 1989
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
dr.5rov
преди 9 години
Ще има як пазарлък за да може накрая всеки да каже пред своята публика, че е постигнал целите си и кервана ще продължи по пътя си в незвестното.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
pecan
преди 9 години
нормално всеки отстоява интересите си
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още