IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврозоната вече е набрала близо 30% от планирания за 2014 г. дълг

Най-активни са държавите от периферията на региона, като Португалия е завършила почти наполовина финансирането си за годината

11:09 | 24.03.14 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Еврозоната вече е набрала близо 30% от планирания за 2014 г. дълг

Правителствата от eврозоната се възползват от неочаквано ниските разходи по заемите, за да дадат тласък на емитирането на дълг, като в някои страни тази активност е по-силна от която и да е година от началото на кризата в еврозоната, пише Financial Times.

Според изчисленията на Barclays във валутния съюз са били набрани 29 на сто от планираните от правителствата във валутния съюз средства за 2014 г. - най-голям дял по това време от 2010 г. насам.

Сред най-напредналите в емитирането на дълг са държавите в засегнатата от кризата периферия на региона. Португалия, например, е завършила почти наполовина финансирането си за 2014 г.

Увеличението на емисиите, което ще увеличи устойчивостта на еврозоната при нова финансова криза, подчертава подобрението на условията за финансиране в региона, дори и след като Федералният резерв на САЩ сви програмата си за изкупуване на активи .

Правителствата също така издават по-дългосрочен дълг: средният матиритет на издаваните досега тази година книжа е 8,7 години, в сравнение със 7,4 години за същия период през 2013 г., според  изчисления на Deutsche Bank.

Набирането на средства чрез капиталовите пазари обикновено е съсредоточено към началото на годината, но тази година увеличението е забележително, тъй като то надвишава емисиите от началото на предходните две години, когато изключителни фактори, като дългосрочните операции по рефинансиране на ЕЦБ, насърчават правителствата да емитират облигации.

"Пазарът е добър в последните 12 до 18 месеца, но в действителност банкерите все още ще си казват "кой знае какво може да се случи по-късно през годината" , коментира Хю Уъртингтън, облигационен стратег в Barclays. "Лихвените проценти, при които правителства емитират дълг, са рекордно ниски в исторически план."

"Правителствата от еврозоната имаха чудесно начало на годината", казва Ахим Линсенмайер от Deutsche Bank. "Държавите от периферията на еврозоната се радват на страхотно подобрение – както на спреда в доходността по своите ДЦК (спрямо германските), така и по отношение на типа инвеститори, привлечени от техните облигации."

Доходността по държавните облигации в еврозоната е спаднала с по-бързи темпове, отколкото по американските или британските държавни ценни книжа, отразявайки очакванията за икономически растеж и слаба инфлация плюс възможността, че ЕЦБ може да разхлаби още паричната политика.

Европейският дълг също така става все по-привлекателен за инвеститорите, търсещи убежище от сътресения на други места по света.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
ДА, това е много важен извод ;))) - аз затова им казвам, че са толкова ЗЛЕ, че им правя комплимент приравнявайки ги с маймуните :))))))) - защото истинските маймуни не го осъзнават ******баването /липсата на свобода/, а ТУК, при другите "маймуни" е осъзнато - и става по собствено желание!Ето за последно от вчера /коментар 2/:http://***.investor.bg/bulgaria-on-air/462/a/gerb-parite-v-zdravnata-kasa-shte-svyrshat-sled-sredata-na-godinata,169196/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 10 години
Хехе... всъщност, знаеш ли, че може би несправедливо обиждаме ***?! Скоро се замислих, че дори *** не можеш да я накараш насила да яде собствените си ла^***, а човека можеш, като го заплашиш или съблазниш с нещо! хахаха...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 1
iivanoff
преди 10 години
"Хааахахаха... какъв стахановски устрем в "емитирането на дълг"!"====================================================Това само подсказва, че тези които са "подадени" на маймуните да ги представляват чрез избори пред администрацията контролирана от печатарите, са "подадени" на маймуните ... пак от печатарите - разбира се чрез местната под-система, прокарваща необходимостите на системата на местно ниво /чрез безропотното съдействие, изключващо категорично и без коментар съдействието си от името на поле с ограничено поле на свобода и избор, към друго с по-висока такива/!И не глупостта /несещането или неУсещането/ им ги оправдава, както винаги с последствие се казва от следващите на топло-******баните маймуни, а обратно - издава ги категоричното съучастие в процеса, от името на осъзнаващи и защитници на процеса!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 0
kalendar
преди 10 години
а аз си мислех, че само камунезите ги могат тия работи...пък гледай кво става... пак се обърках с тия понятия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 10 години
Хааахахаха... какъв стахановски устрем в "емитирането на дълг"! Това не е ли същото като "задлъжняване", което според някои не беше чак толкоз убаво? Или "емитиране на дълг" е задлъжняване по правилния начин?@ivanoff, маймунщината наистина доби гротескни форми!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
iivanoff
преди 10 години
изпълняват си ПЛАНА за изискано задлъжняване, при създадените "благоприятни" условия!"Сред най-напредналите в емитирането на дълг са държавите в засегнатата от кризата периферия на региона" - с най-висока стойност на излишно лично "маймунско богатство"!и как си върви цирка... нормализирано неусетно :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
d333
преди 10 години
С една дума, печатарите бързат да се налапат като за последно, че после не се знае знае ли се.... :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още