Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

EY: Инвестиционните планове за Европа са силни

Компаниите посочват нестабилността на континента като свое първостепенно опасение

EY: Инвестиционните планове за Европа са силни

Снимка: Архив Ройтерс

Независимо от съществуващата геополитическа несигурност и волатилността на финансовите пазари, инвестиционните планове за Европа през следващите три години са  силни. 56% от световните инвеститори планират разрастване на присъствието си на континента. Това показва проучването на Ernst & Young (EY) за атрактивността на Европа „План Б за Brexit за 2017 г.“

Резултатът контрастира с констатациите от проучването на EY, проведено през май, което показа, че едва 36% от инвеститорите в Европа споделят положителни инвестиционни прогнози за Стария континент.

Инвеститорите посочват нестабилността на континента като свое първостепенно опасение по отношение на бъдещите планове. Независимо от това, талантите в Европа, капацитетът за иновации, големият, интегриран пазар и системата за производство продължават да бъдат високо ценени от глобалните инвеститори, съобщават от EY.

Най-много от 254-те анкетирани глобални инвеститори посочват огромната волатилност на валутите, стоките и капиталовите пазари като най-голям риск за инвестиционните решения в Европа (37%), докато икономическата и политическата нестабилност в Европейския съюз (ЕС), с изключение на излизането на Великобритания от ЕС (32%), и ефектът от Brexit (28%) са посочени съответно като вторият и третият най-голям риск.

“Окуражаващо е, че инвеститорите, които следим, продължават да имат голям интерес за инвестиции в Европа, независимо от нестабилността и смесената геополитическа среда“, казва Анди Болдуин, управляващ съдружник на EY за региона на Европа, Близкия Изток, Индия и Африка.

„Търпението на инвеститорите обаче не е безкрайно. Историческата атрактивност на Европа за инвеститорите се основаваше на сигурността и предвидимостта. Европа е застрашена от развитие на " рисков геополитически профил" на нововъзникващ пазар, без да осигурява съпътстващата го възвръщаемост. В обозримо бъдеще чисто икономическите фактори ще се съревновават с политическите съображения при окончателните инвестиционни решения”, предупреждава той.

Повишените географски и политически рискове в Европа и Обединеното кралство подтикват една от всеки 10 компании с присъствие в Европа да направи преглед на географския си отпечатък. Проучването установява, че референдумът за членството в ЕС, който беше проведен в Обединеното кралство, поражда значително по-големи опасения за чуждестранните компании, установени там (33%), в сравнение с тези, които не са (15%).

Компаниите, които не са установени в Обединеното кралство, посочват като значително по-сериозни опасения геополитическата и по-широкообхватната нестабилност в ЕС (31%), наред със забавянето на търговските потоци (30%).

14% от чуждестранните инвеститори с присъствие в Обединеното кралство планират да променят или да преместят част от европейските си операции през следващите три години, ако Великобритания напусне единния европейски пазар.

Като цяло, 11% планират да модифицират присъствието си в Обединеното кралство в Европа след Brexit. Като предпочитана дестинация за инвеститорите, които напускат Обединеното кралство (54%), се посочва Германия, следвана от Холандия (33%) и Франция (8%).

Ефектът на Brexit

Компаниите за финансови услуги са най-малко оптимистични по отношение на перспективите си за растеж в Европа през следващите три години: едва 12% очакват силен ръст, докато 6% очакват "леко намаление" в съществуващото си присъствие в региона.

Също така за компаниите за финансови услуги е почти два пъти по-вероятно в сравнение с производствените предприятия да идентифицират нестабилността в ЕС (51%) и Brexit (41%) като трите най-големи риска за растежа, докато волатилността се разглежда като значително по-незначителен риск.

Технологичният сектор е водещ за растежа в Европа като 72% от анкетираните планират инвестиции през следващите три години, а от тях 33% очакват значително разрастване на присъствието си. Тези компании идентифицират Европа като генератор на нововъзникващи технологии, като например изкуствен интелект (IA), Интернет на нещата (the Internet of Things (IoT)) и роботика. Средните предприятия също са движеща сила на растежа като повече от две трети очакват ръст в присъствието си в Европа, а 26% планират значително разширение.

Brexit променя дневния ред

Повече от 70% от чуждестранните инвеститори посочват, че вече са усетили известен ефект след британския референдум за членството на страната в ЕС. Тези инвеститори са усетили въздействието в поне една област от стопанските си дейности в Европа като са посочили по-конкретно оперативните маржове, себестойността на доставките и реализираната продукция.

Компаниите със силно присъствие в Обединеното кралство са усетили най-сериозен удар, като 31% съобщават за увеличение на разходите за доставки и същия процент натиск върху оперативните маржове.

Оценката и управлението на непосредствения ефект от Brexit върху разходите (в голяма степен в резултат на вноса) и върху веригата за доставки са фундаменталните опасения на анкетираните. Съответно 32% и 27% посочват тези въпроси като спешни проблеми в дневния си ред.

Независимо от опасенията, свързани с геополитическата среда, едва 4% от анкетираните споделят, че са добре подготвени за несигурността, възникваща в резултат на новите рискове и променящата се регулаторна среда.

“Финансовият ефект от Брекзит не се ограничава само до Обединеното кралство. Проучването показва, че 70% от европейските компании, които включихме в проучването, са усетили ефекта по един или друг начин“, коментира Болдуин.

 

По статията работиха: автор Екип на Investor.bg , редактор Надежда Бочева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
ЕС подписа втори договор за достъп до потенциална COVID-ваксина