IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фараж: Популизмът тепърва ще набира сили

Хората искат да контролират собствената си съдба, хората искат собствената си индивидуалност, собствената си култура, казва политикът

08:32 | 31.10.18 г. 6
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Найджъл Фараж. Снимка: Ройтерс</em></p>

Найджъл Фараж. Снимка: Ройтерс

Популизмът още не е започнал, a Brexit беше само началото на едно движение, което тепърва ще се разпространява. Това мнение изказва Найджъл Фараж, цитиран от британския вестник Daily Express.

Известният активист за Brexit осъди твърденията, че популизмът е "опасен" и каза, че светът е в „ранните му фази", тъй като движението продължава да се разпространява в резултат на референдума за Brexit от 2016 г.

Пред изданието Найджъл Фараж каза: „Не мисля, че популизмът дори е започнал. Мисля, че в исторически план сме в ранните етапи на това явление“.

„Brexit беше първият пример за това. Разбира се, той прекоси Атлантическия океан до Америка под формата на Тръмп. В Италия това е наистина много завършено явление, по много начини. Виждаме примери от него в Унгария и Полша и в много други страни“.

Според Фараж терминът се използва пейоративно като "лошият популизъм", но "хората искат да живеят в националните държави, хората искат да контролират собствената си съдба, хората искат собствената си индивидуалност, собствената си култура, като в същото време зачитат своите приятели и съседи".

Известният привърженик на Brexit поясни, че коментарите „красноречиво обобщават популизма". Той добави: „Можете да го харесате или не, но идеята, че популизмът сам по себе си е опасен, е напълно, напълно погрешна".

През изминалата година популисткото движение помете Европа, а италианските партии, които се противопоставяха на установения порядък, формираха коалиция през юни. Десният популистки факел Жайр Болсонаро - наречен "тропическия Тръмп" - също спечели президентските избори в Бразилия в неделя, отбелязвайки драматичен ход вдясно за една от най-големите икономики в света.

Повече за новия десен лидер на Бразилия вижте в продължението на материала в Bloomberg TV Bulgaria!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 4 rate down comment 0
khao
преди 5 години
не казвам че е решение, а че е сигнал за проблем в досегашната система.... а защо се появи, защо преди никой не му обръщаше внимание ... никой не пита и никой не пише
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 2
red6
преди 5 години
Имаше една много добра статия и анализ защо точно дъртюгите и като цяло нископродуктивните и нискообразованите индивиди са подкрепили брекзит, а и като цяло националисти/популисти по другите държави. Тук сте уж инвеститори, ама ироничното е, че с коментарите си подкрепяте точно тия, които ви режат клона на който сте се качили :D :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 2
red6
преди 5 години
Това, че популизма е решение на настоящите проблеми е пълен мит. Популизма и субекта му - популиста, просто казват това, което хората искат да чуят. Без да се фокусират дали казаното е реално изпълнимо, дали ако се тръгне по този път няма всъщност да стане по-зле и т.н. Реално не се ровичка във самия проблем да се стигне до истинската причина и последствия ами направо първично се зачерква всичко. Фараж лично е перфектен пример за това. Тоя имбе-цил все още не може да стопли, че ГБ без Европа е едно нищо вече. Няма ли сплотена Европа, тя е пътник. Просто всичките европейски държави по отделно са твърде малки, дори и Германия (камо ли Англетата). Обединени - не съвсем и стават важен играч. Ако не най-силния, то със сигурност значим. Още римляните са го казали - "devide at impera", даже самите британци са го ползвали в Индия тоя принцип. Все още ме изумява колко късогледи и прости хора има със твърде много власт и медийно присъствие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 2
khao
преди 5 години
има доза истина в приказките му ... всеки плаче че популизма бил лош (което е факт), но никой не се замисля аджеба що се появи и дали не направиха нещо грешно, и хората им пращат сигнал сега... няма баце, никой не мисли по тоя въпрос и така докато не затънем всички в тинята !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 6
Sakamano
преди 5 години
Ако англичаните бяха поне малко далновидни, подобни нaглeци като тоя Фуpaж трябваше да бъдат напъxaни в чувaли и удaвeни във фeкaлни вoди.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още