IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Филип Хамънд: Сделката за Brexit щe има минимален негативен ефект за британската икономика

Тереза Мей заминава днес за Брюксел с надеждата да спаси споразумението за излизане на Великобритания от ЕС

16:30 | 24.11.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Проектоспоразумението за излизане на Великобритания от ЕС е най-доброто решение не само за политическите разногласия, но и за икономиката. Това заяви днес министърът на финансите на Обединеното кралство Филип Хамънд, цитиран от Ройтерс.

"Споразумението е начин Великобритания да напусне ЕС с минимален негативен ефект за нашата икономиката", каза Хамънд в интервю за BBC, цитиран от БТА. 

"Но икономиката не е единственото съображение. Трябва да обърнем внимание и на процеса за лекуване на политическите рани, да върнем единството на страната, защото страни, които са разединени, не постигат успехи", заяви той.

Междувременно британският премиер Тереза Мей заминава днес за Брюксел, за да разговаря довечера с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и председателя на Европейския съвет Доналд Туск преди утрешната среща на лидерите от ЕС за приемане на нейния план за споразумение за Brexit, предаде ДПА.

Преди финализиране на споразумението остават обаче още няколко препъникамъка. Един от тях е Гибралтар, британската отвъдморска територия, за която претендира и Мадрид. Испания настоява за промени в текста на споразумението за Brexit така, че в него да бъде ясно записано, че тя ще участва във всякакви бъдещи преговори за Гибралтар. Според европейски дипломати в Брюксел едно от възможните решения е към проектоспоразумението да бъде добавена допълнителна декларация за Гибралтар.

Тереза Мей среща категорична съпротива срещу споразумението за Brexit както от подкрепящи, така и от противопоставящи се на излизането от ЕС депутати в британския парламент, много от които са от нейната Консервативна партия. Проблемът е предпазният механизъм, на който тя се е съгласила, гарантиращ, че границата между Република Ирландия и Северна Ирландия ще остане отворена.

Министър-председателят на България Бойко Борисов също ще участва утре в Брюксел в специалното заседание на Европейския съвет във формат по чл. 50, съобщиха от правителствени пресцентър. На заседанието държавните и правителствени ръководители ще обсъдят проекта за споразумение за оттегляне на Обединеното кралство от ЕС и проекта за политическа декларация, очертаваща рамката на бъдещите отношения между ЕС и Великобритания, и Северна Ирландия. 

Проектът съответства на интересите на България, тъй като гарантира максимално възможна приемственост и последователност в редица важни за страната ни области, се посочва в пресинформацията. Той дава и възможност за своевременно адаптиране към новия режим на отношения, като гарантира спазването на правата на гражданите, финансовите ни интереси, както и избягването на празнини в отношенията с евентуален негативен ефект върху икономическите, транспортните, социалните, културните, образователните и др. връзки, се казва още в текста на правителствената пресслужба.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:10 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още