IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Филип и Макрон представиха обединяващо правителство

Десни, леви и центристи влизат в новия френски кабинет

17:30 | 17.05.17 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	Новият френски премиер&nbsp;Едуар Филип. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Новият френски премиер Едуар Филип. Снимка: Ройтерс

Десни, центристи и социалисти влизат в новото френско правителство на премиера Едуар Филип, назначен вчера от президента Еманюел Макрон, който встъпи в длъжност в неделя, предава Ройтерс.

Този състав на кабинета отговаря на обещанието на Макрон да преодолее разделението между ляво и дясно в страната, коментира агенцията.

Така например премиерът Филип е от консервативната партия "Републиканците". Министърът на отбраната в досегашното социалистическо правителство Жан-Ив льо Дриан оглавява министерството на външните работи. Той е близък приятел на предишния френски президент - социалиста Франсоа Оланд.

За министър на отбраната е назначена центристката Силви Гулар, депутат в Европейския парламент от групата на Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ).

Вътрешен министър става социалистът Жерар Коломб, кмет на Лион. Коломб е един от първите социалисти, подкрепили кандидатурата на Макрон за президент.

Новият министър на икономиката в кабинета на Едуар Филип е Брюно льо Мер. Той говори немски, проевропейски настроен е и е от дясната партия "Републиканците".

Много популярният природозащитник и бивш телевизионен водещ Никола Юло е назначен за министър за "екологичния и солидарен преход".

В новото френско правителство има общо 18 министри – наполовина по-малко, отколкото в кабинета на Франсоа  Оланд. Едуар Филип – консерватор от „Републиканците“, е първият премиер на Франция след Първата световна война, който е избран доброволно от президент от различна партия, коментира още Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още