Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Филип Лейн: Европа се изправя пред трудно тримесечие

ЕЦБ ще поддържа разходите по заемите ниски, но политиците трябва да калибрират фискалната реакция на кризата, коментира главния икономист на банката

Филип Лейн: Европа се изправя пред трудно тримесечие

Главният икономист на ЕЦБ Филип Лейн. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Европа е изправена пред трудно второ тримесечие, тъй като коронавирусните инфекции се увеличават и правителствата въвеждат отново ограничителни мерки. Европейската централна банка (ЕЦБ) ще изпълни своята част от работата, като ще поддържа разходите по заемите изключително ниски, коментира главният икономист на банката Филип Лейн, цитиран от Ройтерс.

ЕЦБ се опасява, че нарастващите разходи по заеми биха провалили възстановяването, заради което по-рано този месец обеща да увеличи покупките на облигации, за да запази ниската доходност.

Данните, публикувани в понеделник, показват, че покупките на предимно държавни облигации вече са се увеличили с 50% през седмицата след това решение.

„Това ще бъде дълго тримесечие", коментира Лейн в интервю за CNBC, като подчертава големия брой заразени с коронавирус. „Това е съревнование между напредъка и ваксинациите и другия медицински напредък в сравнение с краткосрочното предизвикателство да се опитваме да овладеем този вирус“, допълва Лейн.

Още по темата

Кампаниите за ваксинация в еврозоната са болезнено бавни, заради което правителствата разширяват обхвата на мерките за блокиране. Това допълнително забавя възстановяването.

Докато Лейн намали нарастването на покупките на облигации през миналата седмица в рамките на Програмата за спешни покупки, тъй като седмичните данни може да са нестабилни, той обеща, че ще има „значително увеличение по последователен начин" за по-дълъг период.

Той пояснява, че правителствата, които играят жизненоважна роля за финансирането на икономиката, трябва да обмислят адекватността на своя отговор, особено в светлината на пакета от 1,9 трлн. долара на САЩ.

„Важен въпрос за европейските политици е да обмислят как да калибрират европейската фискална реакция и да се уверят, че отговорът е достатъчен да се преодолеят последствията от пандемията“, коментира Лейн.

Европейските длъжностни лица са все по-често подложени на критики за фискалната им реакция, заради която Европа изостава сред напредналите икономики при възстановяването.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Турция е близо до ново нахлуване в Сирия