Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Филип Лейн: Правителствата трябва да харчат повече, когато инфлацията е под 2%

Според главния икономист на ЕЦБ на правителствата трябва да се даде повече време да намалят натрупаните дългове

Филип Лейн: Правителствата трябва да харчат повече, когато инфлацията е под 2%

Снимка: Bloomberg

Европейските правителства трябва да имат правото да харчат повече, когато инфлацията е под целта на Европейската централна банка от 2% и обратното, заяви главният икономист на ЕЦБ Филип Лейн в петък.

Правителствата на Европейския съюз обсъждат как да реформират фискалните правила на ЕС, за да се справят с ръста на държавния дълг, причинен от пандемията, и с огромните инвестиции, нужни в борбата с климатичните промени.

Лейн подкрепи предложения на правителствата да се даде повече време да намалят натрупаните дългове и заяви, че новите фискални правила трябва да отразяват и целта на ЕЦБ за инфлация от 2%, която се оказа трудна за постигане от десетилетие преди рязкото ускоряване тази есен.

„Фискалната политика трябва да бъде по-хлабава, когато инфлацията е под целта от 2%, но по-стегната, когато инфлацията се движи над целта“, каза той на семинар на Европейската комисия.

Инфлацията в еврозоната удари 4,1% през октомври и икономистите смятат, че тя ще е над целта на ЕЦБ и следващата година заради по-високите разходи за енергия и прекъсванията във веригите на доставки.

Лейн, който настоява, че сегашният шок е временен, заяви, че фискалните правила на ЕС може да бъдат проектирани така, че да правят разлика между инфлационни шокове в резултат на търсене или на предлагане, въпреки че това ще се случи „с цената на допълнителни усложнения“.

Той добави, че симулациите на екипа на ЕЦБ предполагат, че скоростта, с която правителствата намаляват дълга си, може да бъде понижена до 3% годишно от 5% в момента и да се усреднява за 10 години, а не за три.

„Конкретно изискванията за корекция могат да бъдат калибрирани, за да се гарантира съответствие с пътя на корекция на дълга в рамките на десетгодишен бъдещ хоризонт“, каза Лейн.

Реформата на Пакта за стабилност и растеж на ЕС все още е без решение и в най-големия член на блока – Германия, партиите, преговарящи за сформиране на правителство, са на противоположни позиции по въпроса.

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

1
 
1
 
3
Dr. Vatnikov до: nkavrakov1982
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Май глрдаш само едната страна на монетата. В белите държави правителствата ползват новите пари за по-големи разходи, във всякакви сфери. Избирателите искат да живеят все по-добре, все оо-големи доходи и по-добра инфраструктура.и тн., но да не плащат за това. Именно това е механизма - хората плащат индиректно чрез инфлацията. Когато се взимаха пари да си седиш вкъщи, никой не ревеше, сякаш тия пари ще дойдат ей така отнякъде. Е дойдоха, ама сега сметката трябва да се плати.
1
 
4
 
2
преди 2 месеца
1
 
7
 
1
преди 2 месеца
Вече са достатъчно нагли открито да заявяват,че нарочно докараха инфлацията ,за да могат хората като едни магарета да теглят заради дълговете на правителствата натрупани заради корупция и неефективни харчове.И всичко това от представител на ЕЦБ,която УЖ е независима от правителства и трябва да е пазител на ценовата стабилност.Тези хора е нужно час по скоро да бъдат свалени,съдени и пратени по затворите,защото са открити престъпници.

Още от Европа
НАТО отхвърли искането на Русия да се изтегли от България и Румъния