IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финансист: Спадът на европейските валути спрямо долара ще зависи от енергийния пазар

Основните фактори за движението на еврото са свързани с рецесията, а страховете са предизвикани от спирането на руския газ за Европа, посочи Борис Петров

22:29 | 06.07.22 г.
Финансист: Спадът на европейските валути спрямо долара ще зависи от енергийния пазар

„Основните фактори за спада на еврото са свързани с рецесията, а основните страхове са предизвикани от спирането на руския газ за Европа. Икономиката на Европа и без това не е в цветущо състояние, а енергийният пазар вече повече от година е на рекордни стойности. Това притиска много сериозно индустриалната активност и дори я пренасочва към други места, като САЩ. Опасенията, че руският газ ще спре напълно преди Европа да успее да си напълни хранилищата, са много сериозни, а това ще бъде изключително тежък удар, който ще доведе до тежка рецесия и спад в икономическата активност в Европа“, коментира той.

По думите му, инвеститорите реагират предварително, като разпродават евро и купуват американски долари.

„Паритет между еврото и долара изглежда неизбежен. В момента виждаме тотален срив на европейската валута”, подчерта финансистът.

Петров напомни, че ерото е в дългосрочен низходящ тренд още от 2007-2008 година, от предишната криза.

„Глобалната финансова криза отключи серия от кризи в Европа и ако погледнем по-дългосрочна графика, ще видим, че при евро-долар има дългосрочен низходящ тренд и това движение, което виждаме в последните дни, просто е продължение на една дългосрочна тенденция. Тя много трудно би се обърнала при сегашната икономическа ситуация“, убеден е финансовият анализатор.

Според него, единственият фактор, който подкрепя еврото спрямо долара е, че в цената на долара също са включени огромно количество повишения на лихвите и вероятността Фед да не успее да оправдае очакванията да вдигне лихвите до 3,75-4% до края на годината в САЩ.

„Няма как подобно поевтиняване на единната валута да не се отрази на инфлационния натиск. В тези пазарни настроения акциите също не се държат много добре и виждаме понижение и там“, посочи Борис Петров.

Що се отнася до решенията, които предстои да вземе Европейската централна банка на предстоящото си заседание, той смята, че за ЕЦБ ситуацията е много сложна и за банката няма правилно решение. „ЕЦБ е в мат. Ако започне да вдига лихвите при сегашното състояние на икономиката, това означава да задълбочи проблемите и почти сигурната рецесия. Ако задържи лихвите ниски, ще е убийствено за спестителите“, посочи финансистът.

Още за движенията на валутните пазари може да разберете, ако гледате видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „В развитие” вижте тук.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още