IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финансовите министри на ЕС обмислят общи мерки срещу скъпата енергия

В дневния ред на ЕКОФИН е дискусия за отражението на високите цени на енергията върху инфлацията и рисковете за икономиката

13:41 | 09.11.21 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Страните от общността трябва да реагират бързо, както го правят и в момента, за да могат да се справят с енергийната криза. Това коментира преди началото на Съвета на финансовите министри на ЕС комисарят Паоло Джентилони.

В изявление, излъчено във видеосистемата на ЕК, той заяви, че по-късно днес (9 ноември) ще бъдат обсъдени общи действия срещу скъпата енергия, "за да се справим на европейско ниво с този проблем".

Една от точките в дневния ред на ЕКОФИН е връзката между цената на електроенергията и инфлацията.

Зеленият преход не е причината за енергийната криза и високите цени на енергията, но те могат да повлияят върху енергийната трансформация, коментира още комисарят. "Без да държим цените под контрол, не можем да гарантираме социален преход и рискуваме изпълнението на климатичните ангажименти", допълни той.

Ще дискутираме икономическото възстановяване, което е доста бързо, но е изправено пред все повече рискове, коментира Андрей Ширцел, финансов министър на Словения, която е ротационен председател на ЕС.

ЕКОФИН ще започне с дискусия с финансовите министри на страните от EFTA (Норвегия, Лихтенщайн, Исландия и Швейцария) относно икономическата ситуация и кризата с коронавируса, допълни още той.

Финансовите министри ще дискутират днес още и въвеждането на Базел ІІІ, фискалните правила на общността, икономическия растеж и други теми, коментира от своя страна комисарят по въпросите на търговията Валдис Домбровскис.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:18 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 2 години
да се чуди човек как сме живяли преди АЕЦ и ТЕЦ .... Бог е направил Адам от прашоляка на някой ТЕЦ! ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
tetris12
преди 2 години
да не са решили да махнат ETS
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 3
zelka007
преди 2 години
започвайте да се оглеждате пак за мандри къде има ... намирате ятаци и на въртележката ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
aldy
преди 2 години
Ама разбира се, че "зеленикаквият" преход не е причина за пълното забатачване на енергетиката. Трябва незабавно да последва пълна забрана за използване на природен газ, АЕЦ, всякакви ТЕЦ, въглища и т.н. Който оцелее, оцелее. Няма да са толкова много, както сега. За тях ще стигнат и наличните енергоресурси. Такава сметка си правят онбашиите и стъпка по стъпка ще я постигнат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още