Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Финландия - най-доброто място да бъдеш майка, но с най-малко новородени

Раждаемостта в страна падна до най-ниското ниво от 150 години

Финландия - най-доброто място да бъдеш майка, но с най-малко новородени

Снимка: Pixabay

Финландия – определена за най-доброто място да бъдеш майка, регистрира най-малкия брой новородени през последните 150 години, съобщава Bloomberg.

Раждаемостта се понижава стабилно от началото на десетилетието, а вероятността тенденцията да се обърне е малка. Според експерти статистиката е плашеща.

„Тя показва колко бързо се променя обществото ни, а ние нямаме готови решения за спиране на тази тенденция", коментира главният икономист на Aktia Bank в телефонно интервю в Хелзинки. „Имаме голям публичен сектор и в бъдеще системата се нуждае от данъкоплатци“, заяви икономистът.

За да се направи това, коефициентът на плодовитост трябва да е две, тоест две деца на всяка жена. Във Финландия той е по-малък, което е изненадващо ниско ниво, като се имат предвид усилията на държавата да подкрепи родителите.

Може би нищо не илюстрира това по-добре от известните финландски „бебешки кутии“. Въведени през 1937 г., кутиите, пълни с бебешки дрехи и продукти за грижа за новороденото, се дават като подарък от държавата на бременните жени, като картонените кутии се превръщат в импровизирано детско креватче. Идеята, която стои зад „пакетите за майчинство“, е предизвикана от тревогите за високата степен на детска смъртност в семействата с ниски доходи. Впоследствие се прие идеята кутиите да бъдат раздавани на всички семейства.

В същото време предлагането на щедър родителски отпуск и една от най-добрите образователни системи в света също изглежда не върши работа. Според Организацията за сигурност и сътрудничество (ОИСР) Финландия вече има най-ниското съотношение младежи/трудоспособно население в Северна Европа. Също така страната е с най-висок процент на зависимо население в напреднала възраст в региона.

Според прогнозите на ОИСР ситуацията ще се влошава.

По данни на Европейската комисия демографските фактори ограничават потенциала на Финландия за икономически растеж, който се очаква да достигне върхово ниво от 1,9% през 2035 г. и да се забави до 1,5% между 2050 и 2060 г.

По статията работиха: Веселина Василева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (21)

   1| 2| 3    
0
 
2
 
21
deant до: Стоян Петров
преди 3 години
Ами и аз имам дъщеря и имах тумор в гръбначния мозък. Казвам ти го за да разбереш, че знам през какво си минал. Коментара ми беше проворикаран от теб и исках да кажа, че можем без инвестиции, но не можем без деца. Незнам как само ти не го разбра.
Цитат:
Там където раждаемостта е висока, цари бедност и мизерия. Просто парите се разходват за отглеждане на деца, а не за инвестиции.
---
Което не знам дали само намен ми прозвуча като - правете по-малко деца (или никак) за да имате пари за инвестиции. Еми не съм съгласен и мисля, че съм прав като гледам демогравското състояние на "развития" свят, който може все още да е развит, но деградира с огромна скорост.
0
 
2
 
20
преди 3 години
Няма профилна снимка
Вие сте по.бъркани. Няма нормален човек който да сравнява деца с инвестиции. Винаги съм твърдял че бедните страни са такива, защото парите просто се разходват за тяхното отглеждане и не може да се осъществи концентрация на капитала. Специално na deant ще съобщя че имам дъщеря. Тя прави инвестиции в Австралия, минимална печалба над 10% годишно. Още по специално ще ти съобщя че исках да осиновя дете, но се разболях. Тумор в гръбначния и главния мозък. Парализирах се. Оперираха ме, но остана част от тумора. И пред мен изникна дилемата, ами ако порасне отново? Не посмях, за което сега съжалявам. Така че имам двете, дете и инвестиции. Не ти пиша тези неща за да те просълзя. Мен не си в състояние да ме засегнеш, но вероятно има хора който много биха се огорчили ако нямат щастието да имат деца. Помисли малко, ако не си тапир!
1
 
1
 
19
bghighlander до: supertrader
преди 3 години
Дрането с данъци е ясно! Хич пък да няма хич инфлация? Официалната стъкмистика ли така твърди? То и тук уж няма инфлация, ама на практика има доста голяма!
2
 
0
 
18
bghighlander до: Императорът
преди 3 години
Импе, ок, за "специфичните", ама и да си дръпнем повечко русички финландки и да си ги еВем с кеф, а?
0
 
11
 
17
преди 3 години
Прекрасния живот води до разврат без мисъл за бъдещето, което по (фалшива) презумция е прекрасен. Оттатък океана, всичко се е отдало на консуматорство. Мислят само как да живуркат, а децата са им пречка, като оня Стоенчо долу. Това е думи на хора от там. Може би големия план е по-този начин да контролират раждаемостта. Ако е така ние сме истински овце. Взеки си има глава. Ако е празна си просто поредната стоенчо-овца.

Още от Европа
Най-богатият британец и фен на Brexit се мести в Монако