IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финландия официално се прости със заветния рейтинг от ААА

И Moody’s Investors Service понижи оценката си за дълга на скандинавската страна заради значителните икономически предизвикателства, пред които се изправя

10:10 | 04.06.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Финландия официално се прости със заветния рейтинг от ААА

Moody’s Investors Service понижи кредитния рейтинг на Финландия, с което страната окончателно загуби своята топ оценка. Това се случва в момент, в който скандинавската държава показва сигнали, че излиза от продължителната икономическа стагнация, пише Bloomberg.

Оценката по дълга на най-северният член на еврозоната беше понижена до Aa1 от Aaa. Финландия имаше рейтинг от Ааа, присъден от Moody’s, още от 1998 г. Страната изгуби заветния рейтинг от Fitch през март, а от S&P Global Ratings през 2014 г.

Понижението се базира на „значителните икономически предизвикателства, пред които се изправя финландската икономика и слабият растеж, който Moody’s очаква страната да постигне в следващите години“.

Сред причините са влошаването на фискалната позиция на Финладия и липсата на забележим напредък в позитивен план по отношение на дълговия товар на публичния сектор в следващите пет години.

Финландия излезе от 3-годишната рецесия през 2015 г., след като хартиената индустрия пострада, забави търсенето на финландски стоки в чужбина от Русия и падението на бизнеса на Nokia с мобилни телефони.

Сега правителството е в разгара на опитите си участващите страни в пазара на труда да намалят заплатите, за да се възстанови конкурентоспособността.

През първото тримесечие на 2016 г. растежът се ускори до 2,4% заради потреблението и инвестициите. И все пак за тази година Организацията за икономическо сътрудничество и развитие прогнозира ръст от само 1%, тъй като безработицата остава над 9%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:49 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още