IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финландия отхвърли идеята за финансов министър на еврозоната

Най-северната страна членка на еврозоната не иска и общ бюджет на региона

16:31 | 13.10.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Финландия се противопоставя на идеите за общ бюджет на еврозоната или общо финансово министерство, заяви правителството в петък, потъпквайки надеждите на френския президент Еманюел Макрон по повод предложенията му, съобщава Ройтерс.

Дясноцентристкото коалиционно правителство заяви, че по-скоро би подкрепило реформи за засилване на дисциплината в рамките на валутния съюз, отколкото нови съвместни отговорности между страните членки.

„Финландия не вижда нуждата или основанието за създаването на нови институции като финансов министър или министерство на еврозоната, смятайки сегашните институции за достатъчни“, се казва в документа.

Макрон очерта широка визия за бъдещето на Европа в своя реч от миналия месец, призовавайки Европейския съюз (ЕС) да си сътрудничи по-тясно в сферата на защитата, имиграцията и социалната политика, както и финансите.

Предложенията му получиха смесени реакции, най-вече от водещата икономика на еврозоната Германия, която, макар че призна, че блокът има нужда от реформиране, отхвърли идеята за общ бюджет.

Финландия, най-северната страна членка на еврозоната, обикновено следва линията на Германия по европейските въпроси и зае твърда позиция по държавните спасителни заеми по време на дълговата криза в еврозоната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още