Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Финландското икономическо чудо

От изостанала аграрна страна тя постепенно се превръща в една от най-развитите държави в света

Финландското икономическо чудо

Снимка: Ройтерс

Финландия е страната с най-високо качество на живота сред държавите от ЕС, тя е и сред най-добрите примери за свобода на печата в света и е втора в списъка на страните, предлагащи най-добри условия за майките. От една изостанала аграрна страна Финландия постепенно се превръща в една от най-развитите държави в света.
Пътят до този успех обаче не е бил лесен и бърз. Веднага след прокламираната на 6 декември 1917 година независимост от Русия, в страната избухва гражданска война. Тя не трае дълго, но разединява финландците за десетилетия напред, пише в коментар за Deutsche Welle Кортни Тенц.

Все пак младата нация успява да се обедини около дълбоки реформи, които полагат основата на днешното благоденствие. През 1920 г. в страната са изградени множество нови болници, за да се подобри здравното обслужване на децата и майките. Пак през този период образованието е обявено за право на всеки човек. Извършена е и поземлена реформа, която дава на безимотните селяни земеделска земя – с това на практика е ускорена раздялата с класовото общество.

В началото на Втората световна война Финландия е принудена да изостави временно реформите и да се заеме с военната си отбрана. В съветско-финландската война, наричана още "зимната война", продължила от ноември 1939 до март 1940 година, финландците успяват да отблъснат нападението на Съветския съюз и да защитят не само независимостта, но и идеалите си за бъдещето. 

Още по темата

Имено тези идеали помагат на Финландия да се превърне в една от най-добрите страни за живеене в света. Те са в основата и на друг забележителен успех – страната с по-малко от 6 милиона население има огромен принос за развитието на модерната култура, особено в Европа.

Финландският модел на образователна система, която дава еднакви шансове на всички деца, и която се подпомага активно от държавата, е пример за редица други страни. Финландия е водеща също и в областта на технологиите: интензивното използване на водните ресурси като източник на енергия и технологичното ноу-хау на финландците привличат много инвеститори. Финландия например е родината на операционната система Linux и на популярната компютърна игра Angry Birds, а компанията Nokia е с огромен принос за революцията в света на мобилните телефони.

Финландската образователна система развива още от ранна възраст музикалните способности на децата. Неслучайно едни от най-добрите изпълнители на класическа музика, както и диригенти на съвремието са именно финландци. Но има и други музикални жанрове, като хард рока или хеви метъла в които Финландия се радва на успехи.
Същото важи и за изкуството. Тоуко Лааксонен, известен с псевдонима си "Tom of Finland", допринесе със своите хомоеротични рисунки за това Западът да открие и възприеме темата за хомосексуалността. И ако през 50-те и 60-те години на миналия век в САЩ гледаха с лошо око на негоите произведения, днес те са неразделна част от художествените колекции в Европа и САЩ.

Денят на своята независимост Финландия ще отбележи тържествено за стотен път чак на 6 декември. Но празненства за 100-годишниния юбилей има през цялата година. Столицата Хелзинки, например, отпразнува своя рожден ден на 11 и 12 юни с голям празник по улиците на града.

В чужбина събитието също ще бъде отбелязано. В съседна Естония този месец например се провежда музикален фестивал и изложба на повече от 100 финландски творби. Будапеща пък ще бъде домакин на изложба с акцент върху финландските постижения в архитектурата и модерния дизайн. На самия празник - 6 декември - независимостта на Финландия ще бъде отбелязана по екстравагантен начин и в САЩ - с мобилни сауни в много американски градове.

По статията работи: Бойчо Попов

Последни новини

Коментари (2)

7
 
7
 
2
KPetkov до: makama
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
И нова атомна централка ще си направят с Росатом - 1,2ГВ.
6
 
27
 
1
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Абрееее... писателю .... г-н Попов,
Хубата статия си написал за нашият европейски партньор Република Финландия.... прав си - трябва партньорите да се уважават...
Може би заради наближаващите техни национални празници си прав да се пише хвалебствено за тях !
НООООО, ние Българите в специализиран инкономически сайт следва да пишем и говорим истини, за да не се заблуждават по-малко знаещите от нас.
Основата на финланската икономика са суровените.
Най-големите залежи на Никел в Европа, много мед и олово....
(сега за това се сещам по памет)
Големия производител на Хартия и дървен материал.....
Близки богати пазари - Германия, Франция и Бенелюкс....
Много водни ресурси..... т.е. езера....
Това е основата, а не електрониката и Нокия ! Имат разумна национална политика и за това цялото им общество живее добре....
Това при нас го няма....... Повече сме по население, а по площ сме почти три пъти по малки .... и най-накрая, те оцеляха във WWII и не станаха съветска република, за разлика от нас..

Още от Европа
Консерватори и популисти се споразумяха за коалиционно правителство в Австрия