IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Fitch повиши кредитния рейтинг на Русия и запази оценката си за Италия

Миналата година Москва регистрира най-големия си бюджетен излишък от десет години насам

12:59 | 10.08.19 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Рейтинговата агенция Fitch Ratings повиши кредитния рейтинг на Русия, като се позова на силни фискални политики и ангажимента на страната да овладее инфлацията, предава Bloomberg.

Суверенният рейтинг на Русия беше вдигнат на ВВВ, който е на второ място сред най-ниските инвестиционни оценки, със стабилна перспектива, съобщи Fitch в комюнике. По този начин страната се изравни по кредитен рейтинг с Казахстан, Италия и Мексико. Миналия месец другата голяма рейтингова агенция, S&P Global Ratings, определи рейтинга на Русия на ВВВ- със стабилна перспектива.

„Русия създаде надеждна и последователна политическа рамка, която ще донесе по-добра макроикономическа стабилност, ще намали последиците от волатилността на цените на петрола върху икономиката и ще създаде по-голяма устойчивост към външни сътресения“, казват анализаторите Ерих Ариспе и Пол Гембъл в комюнике.

Fitch съобщи, че оставащият риск от ескалация на санкциите ще натежи върху гъвкавостта на Русия при набирането на външно финансиране, инвестициите и перспективите за растеж. През последните пет години страната е подложена на санкции, които ограничават достъпа й до международните капиталови пазари и принудиха ръководителите й да увеличат резервите и да поддържат строга парична политика. Бюджетният излишък миналата година беше най-големият от десет години насам, а резервите неотдавна надхвърлиха 500 млрд. долара.

САЩ наложиха нови санкции на Русия миналата седмица, като забраниха на американски банки да участват в емитирането на руски държавен дълг, но оставиха незасегнат по-големия пазар на деноминирани в рубли ценни книжа. Макар че по данни на Международния валутен фонд (МВФ) предходните санкции са стопили 0,2% процентни пункта от годишния растеж на руската икономика от 2014 г. насам, новите мерки може да имат ограничено въздействие, тъй като финансовото министерство няма неотложна нужда да набира средства от международните пазари, отбелязва Bloomberg.

В същото време Fitch потвърди кредитния рейтинг на Италия, като даде глътка въздух на страната, която навлезе в нова фаза на политическа нестабилност и вероятно се насочва към предсрочни избори.

Агенцията остави непроменен рейтинга на страната от ВВВ и запази негативната си перспектива, която показва, че все още е възможно понижаване на оценката. Това е добра новина за премиера Джузепе Конте, който ще трябва да се справя с вот на недоверие в парламента, внесен от доминиращия член на коалиционното правителство Матео Салвини.

„Политическите развития от тази седмица засилват оценката ни при предходния преглед, че правителството едва ли ще изпълни целия си мандат и има повишен риск от предсрочни избори през второто полугодие на тази година“, съобщава Fitch в комюнике. „Има рискове за понижение на фискалните перспективи, ако бъдещо правителство избере да не се съобрази с фискалните правила на ЕС и прояви по-голяма склонност да рискува с нестабилност на финансовия пазар“, допълва агенцията.

Fitch продължава да очаква умерено смекчаване на фискалната политика през 2020 г. и остави непроменена прогнозата си за дефицита от 2,7% от БВП. Агенцията прогнозира, че ръстът на брутния вътрешен продукт на Италия ще достигне 0,1% през 2019 г. спрямо 0,9% през 2018 г., а ръстът на инвестициите ще се забави до 1,3% спрямо 3,4% миналата година. Очаква се и известно забавяне на частното потребление.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 1
Императорът
преди 4 години
Фич да се прекръстят на Хич. Държава БЕЗ външен дълг, с най-голям за десетилетие бюджетен излишък, държава трупаща златце като луда, държава, държаща огромна част от стратегическите ресурси на света - газ, слуз, питейна вода, елмази, златце, основни метали, държава със силно управление - има рейтинг колкото намиращата се на ръба на фалита Италия, която на всичко отгоре е в правителствена криза - а борчовете и са 120% от БВП ??? Това показва колко струват тия рейтингаджии - пълни палячовци, правещи като вятъра на политиците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
Hahoto
преди 4 години
На Стоенча още преди 3 дни му глаголих, че ще го вдигнат на рашките рейтинга, а той йок санкции-манкции. Под материала на Путин съм ти пратил линкче от Фич да четеш от извора. Че Инвестеро превежда абзаците избирателно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още