IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Fitch повиши рейтинга на Гърция до В, а S&P - на Испания до ВВВ

Гърция постигна първичен бюджетен излишък и си върна достъпа до пазарите, а растежът на испанската икономика се ускорява заради структурните реформи

09:34 | 23.05.14 г.
Автор - снимка
Редактор
Fitch повиши рейтинга на Гърция до В, а S&P - на Испания до ВВВ

Fitch Ratings повиши дългосрочния кредитен рейтинг на Гърция от В- до В  със стабилна перспектива, съобщава Ройтерс.

Агенцията подчертава, че Гърция е изпълнила един от ключовите ангажименти към международните кредитори – постигнала е първичен бюджетен излишък през 2013 г. Fitch прогнозира, че първичният излишък ще се разшири през тази година до 1,4% от брутния вътрешен продукт (БВП).

В становището на рейтинговата агенция се посочва още, че в краткосрочен план ликвидните рискове са намалели. Правителството обаче не е изцяло финансирано със заеми за периода 2014-2015 г., макар че има няколко вариант за запълване на този дефицит, подчертава се в съобщението.

Възстановяването на достъпа на Гърция до финансовите пазари също е фактор, който увеличава финансовата гъвкавост на страната.

„Намаляването на бюджетния дефицит през последните няколко години е впечатляващо. Най-предизвикателната фаза от бюджетната корекция е вече зад гърба ѝ и рейтингът на страната е по-малко зависим от политически кризи“, пише още в съобщението на Fitch.

Същевременно рейтинговата агенция посочва, че икономиката на Гърция е достигнала дъното и още тази година ще започне бавно възстановяване. Според прогнозата на рейтинговата агенция БВП на южната ни съседка ще нарасне с 0,5% през тази и с 2,5% през 2014 г.

Заради продължителната рецесия обаче остават някои рискове пред банковия сектор. Качеството на активите на банките е слабо – през 2013 г. 33% от заемите бяха необслужвани. Очаква се през следващите месеци влошаването на качеството на активите на гръцките банки да се забави.

Върху рейтинга на Гърция в бъдеще ще влияят евентуално силно икономическо възстановяване, както и устойчиво подобряване на бюджета и постигането на устойчив първичен излишък от 4% от БВП.

Друг фактор е успешното приключване на изпълнението на спасителната програма и възстановяване на достъпа на Атина до пазарите при нормални лихвени нива.

На рейтинга на Гърция обаче може да натежат евентуални бъдещи политически кризи или влошаване на взаимоотношенията с кредиторите, което би породило съмнения за способността на страната да изплаща дълговете си.

Провал на икономическото възстановяване, увеличаване на недосига на финансиране, продължаващият спад на цените в средносрочен лан също са негативни фактори, които влошават макроикономическите перспективи.

Междувременно Standard & Poor’s (S&P) повиши кредитния рейтинг на Испания от ВВВ- до ВВВ със стабилна перспектива, съобщава Bloomberg.

Страната изгуби инвестиционния си рейтинг през 2009 г., припомня информационната агенция. Миналия месец Fitch Ratings и Moody’s Investors Service също повишиха оценките си за страната заради подобряващата се икономическа ситуация, допълва агенцията.

Според S&P растежът на испанската икономика се ускорява заради структурните реформи, които се изпълняват от 2010 г. Рейтинговата агенция е повишила очакванията си за средния растеж на испанския БВП за периода 2014-2016 г. до 1,6% от 1,2% заради ефекта от реформите, в комбинация с гъвкавата парична политика на Европейската централна банка (ЕЦБ).

През първото тримесечие икономиката на Испания се разшири за трето поредно тримесечие, като ръстът е два пъти по-бърз в сравнение с еврозоната като цяло. Премиерът Мариано Рахой очаква през тази година БВП да се разшири с 1,2%, а през следващата – с 1,8%. За сравнение, през миналата година икономиката на Испания се сви с 1,2%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:15 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още