IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фон дер Лайен бе избрана за председател на ЕК*

Тя успя да привлече 383 гласа в своя подкрепа при 327 гласа срещу нея

20:48 | 16.07.19 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Европейският парламент избра тази вечер с 383 гласа „за“ Урсула фон дер Лайен за следващ председател на Европейската комисия от 1 ноември. Тя ще бъде първата жена начело на институцията. 

Срещу предложението на Европейския съвет са гласували 327 евродепутати, 22-ма са се въздържали, а един глас е бил недействителен от общо 733 подадени бюлетини и изисквано мнозинство от поне 374 гласа.

В първите си думи пред ЕП като избрана за председател Урсула фон дер Лайен призова за обединение и работа в дух на съзидание. Очаква се тя да назначи за свои първи заместници неуспелите предварителни кандидати за председател на ЕК Франс Тимерманс (социалисти) и Маргрете Вестагер (либерали).

По-рано днес тя заяви, че половината еврокомисари в следващата ЕК ще бъдат жени и ще отхвърля предложенията на държавите, ако това условие не се покрива.  

Трите основни групи в ЕП – Европейската народна партия (ЕНП), Прогресивният алианс на социалистите и демократите (S&D) и “Обновена Европа“ са гласували основно в подкрепа на нейната кандидатура, предложена от лидерите на страните членки, създавайки по този начин мнозинство, което ще бъде необходимо през следващите години.

Според Euractiv по-голяма част от Зелените са гласували „против“, въпреки че вероятно съществуват единични случаи на подкрепа.

Заедно ЕНП, S&D и „Обновена Европа“ разполагат с 442 места в парламента. Според източници 75% от групата на социалистите и демократите са гласували в полза на Фон дер Лайен.

Малко преди старта на гласуването беше съобщено, че представителите на управляващата полска партия също ще подкрепят германката.

Успехът на Фон дер Лайен може да се обясни с нейната гъвкавост, която тя демонстрира през последните дни, възприемайки политическите идеи на социалистите, либералите и на Зелените в рамките на своята политическа платформа макар да не се ангажира твърдо с по-голяма част от въпросите.

"Европа е моята страст и чувствам, че се завръщам у дома. Винаги съм искала да се върна в европейската среда, към моите корени", сподели Фон дер Лайен, която е родена в Брюксел заради работата на баща си като директор на отдел в ЕК.

Тя съобщи, че баща ѝ се е върнал в Германия с надеждата да бъде изпратен обратно в Брюксел като еврокомисар, но животът се е стекъл различно. Фон дер Лайен уточни, че утре се връща за ден в Германия, за да се сбогува с правителството и въоръжените сили в досегашното си качество на министър на отбраната. Тя добави, че лятото ще прекара в Брюксел и Страсбург, в подготовка на работната си програма.

По нейните думи последните две седмици са били най-натоварените в политическия ѝ живот. Тя уточни, че не се е надявала събитията да завършат така успешно.

*Информацията е обновена  в 20:58 ч.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 0
dr.5rov
преди 4 години
Германските военни ще си спретнат таен празник за това, че си тръгва. Изглежда като застаряло барби. Работата е там, че барбитата ги правят за да си играят с тях. Ще се радвам ако свърши и полезни неща. Както казват оптимистичните песимисти - а дано, ама надали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
studioaa
преди 4 години
Няма съмнение по този въпрос. Аз лично се подготвям духовно за крах на еврото, инфлационен крах и последствията от него.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 16
studioaa
преди 4 години
Изборът на тази дама за председател на ЕК и нейната идейна платформа може да значат само едно и то е сериозен спад на еврото. Идеите за минимална европейска заплата ще доведат до нова ултра-балонизация на пазара, бързо нарастване националния дълг на България и разбира се до дълбоки отрицателни лихви и тежките последствия от това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още