IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фон дер Лайен: Икономическото сътрудничество с Русия става все по-трудно

Планирам нови предложения по отношение на Москва, включително във връзка с проекта за газопровод „Северен поток 2", обяви председателят на ЕК

10:40 | 25.05.21 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;&nbsp;Valeria Mongelli/Hans Lucas/Bloomberg</em></p>

Снимка:  Valeria Mongelli/Hans Lucas/Bloomberg

Икономическото сътрудничество на Европейския съюз и Русия става все по-трудно, заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, цитирана от DPA.

Тя изрази съжаление, че „многото опити от наша страна в продължение на много, много години... за подобряване на отношенията с Русия не постигнаха успеха, който беше възможен", цитирана от БТА.

Фон дер Лайен, която говори в кулоарите на заседанието на Европейския съвет в Брюксел в понеделник и вторник, наблегна на сериозната необходимост от модернизиране на руската икономика. Тя отчете силната зависимост на Русия от приходите от износ на енергоносители и едновременно с това нежеланието на руските власти за конструктивно взаимодействие с ЕС.

Планирам нови предложения по отношение на Русия, включително във връзка с проекта за газопровод „Северен поток 2", обяви Фон дер Лайен. Тя отбеляза, че различни варианти ще бъдат обсъдени в доклад за отношенията на Брюксел с Москва, който ще бъде публикуван в края на следващия месец.

„Европейският съвет потвърди придържането си към петте принципа, които ръководят ЕС в политиката му към Русия. Той възлага на Европейската комисия и ръководителя на дипломацията на ЕС да представят на срещата на върха през юни доклад за отношенията с Русия с политически варианти и в съответствие с тези пет принципа ", се казва в изявление за двудневната среща на върха на ЕС, цитирано от БГНЕС.

Лидерите на страните от ЕС изразиха солидарност с Чехия във връзка с дипломатическия скандал с Русия и подкрепиха нейните действия по отношение на Москва. „Европейският съвет изразява солидарност с Чехия и подкрепя нейния отговор", се казва в изявлението.

Изказването на Фон дер Лайен е факт, след като по-рано в понеделник тя обяви, че ЕС ще обсъди санкции срещу бизнеса, икономиката и авиационния сектор на Беларус заради принудителното приземяване на самолет на Ryanair с опозиционер на близкия до Москва президент Александър Лукашенко на борда. „Ще обсъдим различни варианти за санкции срещу физически лица, въвлечени в аварийното кацане на самолета, както и срещу бизнеса, икономическите предприятия и авиационния сектор“, посочи тя.

Очаква се да бъде замразена инвестиционната помощ в размер на 4 млрд. евро, докато Беларус не стане демократична държава, отбеляза Фон дер Лайен.

Председателят на Еврокомисията подчерта, че срещата на върха на ЕС ще отдели сериозно внимание на инцидента в Минск.

„Ще има много силна реакция от страна на ЕС. Режимът на президента Александър Лукашенко трябва да разбере, че ще има страшни последствия”, каза тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 2
khao
преди 2 години
абе импе, верно ли *** е от родината на леките жени? ... демек русия... ако пък и баща ти се е оженил за нея следнтова.... верно нема такъв тъъъпак! хахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 2 години
*** м.aй.ка
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 5
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Я малко по-леко го давай бе, дребно човеченце! Заминавай си в родината на ***, като в Европа не ти харесва!Ама неее, всички такива сте един дол дренки, само цирикате по сайтовете, ама не щете и да чувате да се прибирате!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 4
Императорът
преди 2 години
Със слабоyмно същество като урсулата начело, нищо добро не чака ЕС !!! Значи - налагате някакви измислени "санкции" на Русия и същевременно ревете, че сътрудничестовот с Русия ставало трудно? Както каза Орков - това се казва в медицината: ШИЗOФРЕНИЯ !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 4
doba
преди 2 години
На какво сътрудничество може да разчиташ от някой, когото си нарекъл убиец?..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 3
0pk
преди 2 години
На това му се вика политическа шизофрения - с постоянни санкции и ограничения да се очаква подобряване на икономическото сътрудничество :DСега ще дърпат единия от двата стола на които е седнал Лукашенко, а после ще се чудят що с Путин са станали големи приятели :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
evtimvz
преди 2 години
И какво се оказа? Че Германия е троянския кон на ЕС. Да забиеш нож в гърба на Украйна, Полша, Румъния и България като прекъснеш доставки и транзит.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още