IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фон дер Лайен иска повече самостоятелност за ЕС в полето на отбраната

На места НАТО отсъства и е важно ЕС да може да реагира, особено при кризи, смята председателят на ЕК

16:01 | 04.12.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен коментира в сряда, че засега не се предвиждат достатъчно средства за отбрана в проектобюджета на ЕС до 2027 година. По нейните думи е необходимо ЕС да разполага с повече самостоятелност в полето на отбраната, посочва БТА.

Същността на НАТО винаги ще бъде в чл. 5 от Вашингтонския договор за взаимната защита. Убедена съм, че на места НАТО отсъства и е важно ЕС да може да реагира, особено при кризи. ЕС има своите възможности в дипломацията, чрез инвестициите за развитие, но трябва да продължим да укрепваме европейския отбранителнен съюз, добави тя.

Фон дер Лайен посочи, че желае в отношенията с Вашингтон да се намери взаимоизгоден подход. ЕС и САЩ са здраво свързани от дълги години. Наистина по някои въпроси мненията ни се разминават и трябва да обсъдим това, каза тя. По нейните думи, независимо от някои различия, ЕС и САЩ са съюзници. Готова съм да обсъдя решенията по въпроса с въвеждането на допълнителни мита. Между нас стоят въпроси, чието решение е трудно, призна председателят на ЕК.

Тя добави, че сериозни въпроси има в отношенията с Анкара. Фон дер Лайен изрази надеждата за провеждането на „много искрен разговор" за съседските отношения и за спазването на международното право.

Фон дер Лайен призова за независимо и задълбочено разследване в Малта на покушението срещу журналистката Дафне Галиция. Загрижена съм от последните събития, строго осъждаме убийството на Дафне.

То е посегателството срещу честните медии, които са в основата на нашите демократични общества. Журналистите трябва да могат да работят спокойно, добави председателят на ЕК.

Тя съобщи, че ЕС организира донорска конференция за възстановяването на Албания от неотдавнашните земетресения. По нейните думи Западните Балкани трябва да знаят, че са важни за ЕС. Фон дер Лайен призова Скопие и Тирана възможно най-скоро да започнат преговори за присъединяване.

Председателят на ЕК съобщи, че следващата седмица комисията ще представи щрихите на т. нар. Зелен договор - действията за опазване на околната среда и за енергиен преход в следващите пет години. По нейните думи се предвижда обособяването на фонд за подпомагане на по-уязвимите хора в този преход с европейски средства.

Според Фон дер Лайен енергийният преход създава възможности за икономически растеж. По нейните думи около 100 милиарда евро ще залегнат в следващия седемгодишен бюджет на ЕС в областта на енергийния преход. Очаква се следващата седмица ЕС да съобщи цената на прехода, както и какви биха били щетите, ако не се предприемат нужните действия, посочва БТА.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още