Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Фон дер Лайен: Не се отзовахме навреме за Италия

По думите й Европа дължи извинение заради това

Фон дер Лайен: Не се отзовахме навреме за Италия

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Снимка: Bloomberg

Европейският съюз (ЕС) ще се бори с всяко налично евро от европейските структурни и инвестиционни фондове срещу кризата с коронавируса, заяви председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен по време на днешното пленарно заседание на Европейския парламент относно координираните действия на блока в борбата с пандемията от COVID-19.

Още по темата

Тя подчерта, че ЕС е насочил всички все още налични средства от сегашния бюджет в един инструмент за спешна подкрепа. „По този начин почти 3 млрд. евро могат да бъдат насочени там, където има нужда от тях“, поясни председателят на ЕК.

„Те могат да се ползват навсякъде, където нуждата от тях е най-спешна, без обичайните ограничения, свързани със съфинансирането, обвързването им с определена цел или прагове за размера“, добави още Фон дер Лайен.

Тя посочи също, че реакцията в помощ на Италия в самото начало на кризата е закъсняла

„Да, вярно е, че никой не беше истински подготвен за това“, посочи германката, като добави: „Вярно е също, че твърде много от нас не се отзоваха навреме, когато Италия се нуждаеше от помощ в самото начало“.

Тя подчерта, че Европа дължи извинение заради това. 

„Сега пред нас е истинската Европа, Европа, в която държавите се подкрепят взаимно в моментите на най-голяма нужда. Европа, в която полски парамедици и румънски лекари спасяват човешки живот в Италия. Европа, в която изпратени от Германия вентилатори поддържат човешки живот в Испания. Европа, в която болници в Чехия лекуват болни френски граждани. И в която пациенти от Бергамо се извозват със самолети до клиники в Бон“, изтъкна Фон дер Лайен. „На практика станахме свидетели на движение на всякакво възможно оборудване във всички посоки в цяла Европа“, добави още тя.

Въпреки това по нейните думи през последните четири седмици Европа е направила повече, отколкото през първите четири години по време на последната криза.

„Само през последните няколко дни одобрихме схеми, които ще осигурят 1 млрд. евро за хърватските предприятия, 1,2 млрд. евро за гръцките малко и средни предприятия (МСП) и 20 млн. евро за португалските рибари“, изтъкна германката. „За първи път в нашата история задействахме възможността за пълна гъвкавост в Пакта за стабилност и растеж“, добави тя.

Според нея приетите през изминалата седмица решения на министрите на финансите от ЕС означават, че за нуждаещите се ще бъдат осигурени още 500 млрд. евро.

В този контекст Фон дер Лайен призова всички държави членки да се възползват максимално от SURE - новата схема, предложена от Комисията, за защита на европейските граждани от риска от безработица. Тя ще предостави 100 млрд. евро, за да се помогне на правителствата да компенсират разликата, ако работодателят трябва да намали работното време на служител - или ако човек е самостоятелно заето лице и се нуждае от подкрепа.

Председателят на ЕК се обърна и към популистките лидери, като ги призова популистките лидери да спрат да търсят виновните или да се опитват да прехвърлят отговорността на други.

„Имайте куража да кажете истината“, заяви Фон дер Лайен, като добави, че тези лидери трябва да проявят смелост и да защитят Европа, защото „именно този наш Съюз ще ни изведе от кризата“.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

2
 
2
 
2
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Няма по-зловреден тумор от над-националната бюрокрация ... малко ни беше нашата + вируса, че и тея убавци.
2
 
2
 
1
преди 3 месеца
А некъде отзовахте ли се?

Още от Европа
С проявата на сила в Средиземноморието Ердоган отклонява вниманието от кризата