IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фон дер Лайен успокои Сърбия за членството в ЕС

Франция подкрепи започване на преговори за присъединяване с Албания и Северна Македония

21:34 | 30.09.21 г.
<p>
	<em>Снимка: EPA/БГНЕС</em></p>

Снимка: EPA/БГНЕС

Европейската комисия успокои Сърбия за бъдещото ѝ членство в Европейския съюз, след като вътрешен документ в Брюксел показа, че страните членки на съюза вече не са склонни да гарантират мястото на шестдържави от Западните Балкани в блока, предава Ройтерс.

Отделно Франция заяви, че подкрепя започването на официални преговори за присъединяване с Албания и Северна Македония, които се надяват да се присъединят към Сърбия и Черна гора като официални кандидати, активно подготвящи се да станат членове на блока, ако продължат реформите.

Преди срещата на върха Балкани-ЕС на 6 октомври в Словения Ройтерс съобщи, че 27-те страни членки до момента не са успели да договорят декларация, потвърждаваща 18-годишното им обещание за бъдещо членство в ЕС на страните от Западните Балкани.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен използва визитата си в Сърбия в четвъртък в рамките на обиколката ѝ в шестте страни, за да покаже, че Брюксел не е забравил за техните стремежи.

„Аз съм силен поддръжник на привличането на Сърбия в Европейския съюз“, каза тя в реч при откриването на жп линия. „Ние подкрепяме амбицията на Сърбия да отвори възможно най-скоро нови преговорни глави“, каза Фон дер Лайен, но също така призна, че страните членки на ЕС имат окончателната дума дали да разрешат на Белград да продължи напред.

Блокада

България блокира началото на преговорите за членство в ЕС със Северна Македония заради спор за спазването на Договора за добросъседство. Според правилата на ЕС Албания е обвързана със Северна Македония в процеса по присъединяване.

Говорителката на френското външно министерство Ан Клер Льожандр каза пред Ройтерс, че предвид реформите в методологията за присъединяване на ЕС има подходящи условия за „междуправителствена конференция“ за започване на преговори за присъединяване със Скопие и Тирана.

През февруари 2018 г. Европейската комисия съобщи, че Сърбия може да се присъедини към ЕС до 2025 г. макар да призна, че това е много амбициозна цел. Сега тя изглежда невъзможна заради бавния напредък на реформите в областта на върховенството на закона, който спира преговорите за присъединяване.

Сръбският президент Александър Вучич обеща днес в присъствието на Фон дер Лайен реформи и помощ за подобряване на отношенията с Косово, което обяви независимост от Сърбия през 2008 г.

Вучич цели да присъедини страната си към ЕС, но това изисква някаква форма на помиряване с Косово. Сърбите обаче смятат Косово за неделима част от националната си идентичност и не признават независимостта му.

Като положителна стъпка Косово се съгласи в четвъртък да оттегли полицейските си части от северната граница със Сърбия за прекратяване на ескалацията на напрежението във връзка със свободното движение между двете страни, която принуди НАТО да засили патрулите си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още