IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фондацията на Сорос напуска Турция след критики на Ердоган

Според "Отворено общество" турското вътрешно министерство е възобновило опитите си да докаже, че тя стои зад протестите в парка Гези през 2013 г.

20:29 | 26.11.18 г. 2
<p>
	Джордж Сорос.&nbsp;<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Джордж Сорос. Снимка: Архив Ройтерс

Фондация „Отворено общество“ на Джордж Сорос съобщи, че ще прекрати дейността си в Турция дни след като президентът Реджеп Ердоган обвини милиардера филантроп, че опитва да раздели и разруши страните, предава Ройтерс.

Организацията съобщи, че вече е невъзможно да работи в Турция, след като се превърнала в мишена на „безпочвени твърдения“ в медиите и подновеното разследване от турските власти на масовите протести срещу правителството на Ердоган преди пет години.

Според организацията турското вътрешно министерство е възобновило опитите си да докаже, че фондацията на Сорос стои зад протестите в парка Гези през 2013 г., едно от най-големите политически предизвикателства в 15-годишното управление на Ердоган. Фондацията отрече да е свързана с протестите.

Миналата седмица Ердоган разкритикува Сорос, докато говореше за задържането на 13 активисти и университетски преподаватели, обвинени в подкрепа на опити на намиращия се в затвора бизнесмен и защитник на човешките права Осман Кавала да съживи протестите в Гези.

„Човекът (Кавала), който финансира терористи по време на инцидентите в Гези, вече е в затвора“, заяви Ердоган на среща с представители на местните власти миналата сряда. „А кой е зад него? Известният унгарски евреин Сорос. Това е човек, който възлага на хора да разделят страните и да ги разрушават. Той има толкова много пари и ги харчи по този начин“, допълни Ердоган.

Един от задържаните 13 души на 16 ноември беше Хакан Алтънай, който помогна за установяването на фондация „Отворено общество“ в Турция. Други бяха служители на Анадолския културен център на Кавала, който защитава човешките права и културното разнообразие.

Всички задържани с изключение на един по-късно бяха освободени, след като Европейският съюз и САЩ изразиха притеснение заради случаите им.

Западните съюзници на Анкара многократно критикуваха ареста на десетки хиляди хора след проваления опит за преврат в Турция през юли 2016 г.

Проправителственият вестник „Сабах“ съобщи в понеделник, като се позова на информация от следователи на финансови престъпления, че фондация „Отворено общество“ е направила финансови трансфери към организация на Кавала в подкрепа на разпространението на протестите от Гези в цялата страна.

Според издание близо 1,9 млн. турски лири са били прехвърлени между август 2011 и април 2017 г. Фондацията съобщи, че е информирала турските власти всяка година за кои институции и проекти е получила дарения и властите са ги одобрили.

„Но със започналото ново разследване се вижда, че има усилия за свързване на фондация „Отворено общество“ с инцидентите в Гези през 2013 г. Тези усилия не са нови и не отговарят на реалността“, отбелязва организацията.
Тя съобщи, че ще поиска правна ликвидация и прекратяване на дейността й възможно най-скоро.

„Увеличаването на безпочвените твърдения и непропорционалните спекулации в медиите в последните дни направиха невъзможно продължаването на операциите на фондацията“, казва се още в съобщението.

Сорос и фондация „Отворено общество“ бяха подложени на критики и в Унгария. Премиерът Виктор Орбан обвинява Сорос и либералните каузи, които подкрепя, в опит да подкопае християнската култура в Европа, като насърчава масовата миграция. Финансистът отрича обвинението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:24 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 9 rate down comment 7
ABBA
преди 5 години
Ако мерим кой е по-голям диктатор: Ердоган или Сорос - залагам на последния!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 8
michaelis12
преди 5 години
вън Сороспиите и Анатема за некролога ..... айде довиждане и както винаги в Булггаристан колониал гиби тоя последен ше се изнесе, дори и да пукнне в мавзолей ше го сложат само и само да плаща пенсия на наще демократски капиталисшета, жалко само че събория мавзолея ..... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още