Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Фондацията на Сорос съди Унгария заради законите за НПО, работещи с мигранти

Властите в Будапеща обаче заявиха, че няма да отменят законите независимо от изхода на съдебния процес

Фондацията на Сорос съди Унгария заради законите за НПО, работещи с мигранти

Централата на фондация "Отворено общество" в Будапеща. Снимка: Архив Ройтерс

Фондация „Отворено общество“ на американския милиардер Джордж Сорос съобщи, че е внесла иск в Европейския съд по правата на човека в Страсбург заради приетите неотдавна закони в Унгария, които определят като престъпление подпомагането на бежанци и кандидати за убежище, предава Ройтерс.

Но властите в Будапеща, които обвиняват Сорос и каузите, които той подкрепя, в опит за унищожаване на християнската култура в Европа чрез насърчаване на масова миграция, заявиха, че няма да отменят законите, какъвто и да е изходът от съдебния процес.

Въз основа на закона „Спри Сорос“, всеки, който помага на мигранти без право на защита да кандидатстват за убежище, или подкрепя нелегални имигранти да получат статут за оставане в Унгария, може да бъде осъден на затвор. Освен това Орбан въведе специален данък от 25% за хуманитарни организации, които подкрепят миграцията.

Фондация „Отворено общество“ съобщи, че законът „Спри Сорос“, който беше одобрен от унгарския  парламент през юни, „нарушава гарантираната свобода на словото и на сдружаването, записани в Европейската конвенция за човешките права, и трябва да бъде отменен“.

„Унгарското правителство изфабрикува лъжи, за да затвори очите на хората за истината, а именно, че този закон цели сплашване на независимите групи на гражданското общество и е още една крачка към запушването на устата на всички дисиденти“, заяви президентът на фондацията Патрис Гаспард в комюнике.

Още по темата
Разпоредбите на закона са толкова широко написани, че „ще имат обхватни и смразяващи последици за работата на гражданското общество далеч отвъд полето на миграцията“, казва се още в съобщението.

„Правителството стои зад пакета от закони „Спри Сорос“…, тъй като те служат на волята на унгарския народ и на сигурността на Унгария и Европа“, заяви говорител на правителството пред Ройтерс.

„Организацията на Сорос атакува пакета „Спри Сорос“ с всички възможни средства, тъй като той застава на пътя на нелегалната имиграция. Целта на Джордж Сорос и на подкрепяната от него организация е да наводни Европа с мигранти“, допълни говорителят.

Роденият н Унгария Сорос отрича да опитва да насърчава масовата миграция в Европа от Близкия изток или други региони. През май фондация „Отворено общество“ съобщи, че ще затвори офиса си в Будапеща след повече от 30 години съществуване и ще се премести в Берлин.

Орбан, който е на власт от 2010 г. и спечели трети последователен мандат през април с голямо мнозинство, засили контрола си върху унгарските медии и съдилища и постави свои съюзници начело на някога независими институции, отбелязва Ройтерс.

Законът за кандидатите за убежище беше осъден от Агенцията на ООН за бежанците и Европейския съюз. Този месец Европейският парламент гласува да санкционира Унгария за нарушаване на правилата на съюза за демокрация и граждански права, припомня агенцията.

По статията работи: Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

1
 
3
 
3
преди 8 месеца
Бих го разбрал тоя дърт евреин ако си вземе една част от бедните мигранти
в Израел.
2
 
13
 
2
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
Европа падна толкова ниско - съди и иска да гони Унгария от ЕС, вместо да изгони тоя либерален трокцист от територията на съюза.
4
 
14
 
1
преди 8 месеца
НПОтата в панделата , Сорос при създателя си !

Още от Европа
Колко струва заем за милиарди в рамките на 100 години? Лихва от 1,2%