IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фондовете за рисков капитал в Европа са привлекли рекордни средства през 2016 г.

Капиталът, инвестиран в технологични стартъпи, обаче отчита спад от 27%

17:08 | 21.07.16 г.
<p>
	<em>Снимка: pixabay.com</em></p>

Снимка: pixabay.com

Европейските фондове за рисков капитал са привлекли рекордни средства през първата половина на 2016 г., съобщава CNBC. Обемът на капитала, инвестиран в технологични стартъпи в региона, обаче се е сринал, като сделките във Великобритания и Ирландия са достигнали петгодишно дъно заради несигурността около Brexit, сочат нови данни, представени в четвъртък.

Инвеститорите в Европа са привлекли 6,6 млрд. евро във 34 фонда за рисков капитал, което представлява ръст от 63% на годишна база. Това е най-високата отчитана сума за шестмесечен период, посочва Pitchbook, компания за данни и проучвания, която следи пазарите за рисков и частен капитал.

Въпреки ръста на събраните средства инвеститорите явно влагат пари все по-внимателно. Общият капитал, инвестиран в европейски стартъпи, се е сринал с 27% на годишна база до 5,42 млрд. евро през първата половина на 2016 г. в 1279 сделки – най-малкия обем в евро от втората половина на 2011 г.

На континента потокът от сделки отново отчита спад, което се дължи на продължителните тревоги около икономическия растеж и политическите сътресения, в които Brexit играе значителна роля“, казва Гарет Блек, старши анализатор в Pitchbook, за CNBC.

Стартъпите в ранен етап усещат най-голям натиск. През първата половина на годината е имало само 346 начални финансирания, което е най-малкият обем от втората половина на 2008 г. Европейските компании, достигнали по-късен етап на развитие, също страдат, като те са преминали само през 193 финансиращи кръга през шестте месеца до края на юни, отчитайки спад от 35% на годишна база.

Голяма част от несигурността около британския вот за напускане на ЕС и по-широката макроикономическа среда в Европа са основните причини за спада. Това е накарало мениджърите на фондовете за рисков капитал да станат по-внимателни при избора си на сделка.

„За много стартъпи финансирането в момента ще включва планиране на потенциален фалит или поне създаването на гъвкавост, която да зависи от това как ще преминат преговорите за излизане на Великобритания от ЕС. Някои сделки може да не бъдат постигнати, но времевата линия за Brexit се отлага, а последиците ѝ са достатъчно несигурни, за да позволят на фондовете за рисков капитал да финансират това, което смятат, че си заслужава“, казва Блек.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:46 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още