Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Фондовият пазар в Европа расте силно там, където други се препъват

Преобладаването на евтини и циклични акции се превърна от проклятие в благословия за пазарите на Стария континент

Фондовият пазар в Европа расте силно там, където други се препъват

Снимка: Bloomberg LP

Скокът на доходността по облигациите тази година може и да е изплашил много глобални инвеститори в акции, но феновете на европейския пазар са големите печеливши.

Индексът на сините чипове Euro Stoxx 50 е нараснал с 11% през тази година, изпреварвайки други основни показатели, включително индекса S&P 500 и Nasdaq Composite.

Преобладаването на евтини и циклични акции се превърна от проклятие в блогословия за фондовите пазари в Европа, тъй като мениджърите на фондове се фокусират върху възстановяването от пандемията и тревогата около рекордно високите оценки.

JPMorgan Chase и Amundi, който е най-големият мениджър на активи в региона, казват, че европейските акции могат да превъзхождат САЩ през тази година въпреки опасенията, свързани с бавния темп на ваксинация и ограничителните мерки в големи икономики като Франция и Италия.

„Европа наистина е в добра позиция да се възползва от среда на ускоряващ се и нарастващ темп на икономически растеж“, каза Каспер Елмгрийн, ръководител на търговията с акции в Amundi. Той очаква доброто представяне на Европа да продължи.

Стойностните и цикличните сектори отчетоха силни ръстове през първото тримесечие, като автомобилният сектор, кредиторите и компаниите от сектора на свободното време регистрираха повишения с по около 20%. През изминалото десетилетие представянето на Stoxx 600 е изоставало от това на S&P 500 през осем от последните 10 години.

„Вярваме, че тази година САЩ няма да бъдат категоричен лидер. Всъщност ние смятаме, че еврозоната трябва да превъзхожда САЩ “, заявиха в бележка стратегите, водени от Мислав Матейка от JPMorgan.

Според JPMorgan банковият сектор ще бъде повлиян положително от нарастващите доходности по облигациите и икономическото възстановяване. Именно финансовият сектор има най-голяма тежест в Stoxx 600, съставляващ около 16% от показателя в сравнение с около 11% за S&P 500.

Историческите тенденции също подкрепят по-нататъшните ръстове за Европа. Stoxx 600 има тенденция да отчита по-голяма възвращаемост през април, отколкото през всеки друг месец, като се има предвид средната стойност през последните 25 години.

Разбира се, ралито в Европа през 2021 г. е изправено пред някои рискове извън настоящите проблеми с ваксините и вируса. Според Майк Бел от JPMorgan Asset Management доходността на европейските облигации ще нараства с по-бавни темпове, отколкото в САЩ, поради което ще предпочита американските акции на стойността.

Продължението на материала четете на сайта на Bloomberg TV Bulgaria. 

По статията работи: Екип на Bloomberg TV Bulgaria

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Франс Тимерманс: Човечеството е част от природата