IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фортунов: Активите на Централна Европа се превръщат в убежища за инвеститорите

Страните от региона показват завидни икономически показатели, коментира финансовият анализатор

22:15 | 23.02.16 г. 3
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Bloomberg TB Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TB Bulgaria

Страните от Централна Европа показват завидни икономически показатели, като Полша и Чехия се нареждат на трето и четвърто място сред европейските страни по най-високи нива на новосъздадени работни места, коментира финансовият анализатор от БенчМарк Финанс Станислав Фортунов в предаването „В развитие“ по Bloomberg TV Bulgaria.

БВП на тези две страни е 2 пъти по-висок от този на еврозоната. Това е и причината активите от Централна Европа да се превърнат в убежища за инвеститорите.

От друга гледна точка инвестирането в Централна Европа би било добре за диверсифициране на риска на фона на нестабилността на Стария континент. Полша, Чехия, Унгария, Румъния, Словакия са страните, които хващат окото на инвеститорите", каза още Фортунов.

Той заяви, че корелацията между цената на петрола и фондовите пазари играе ключова роля за настроенията на инвеститорите. По думите му дъното при петрола не е достигнато и ще има нови разпродажби. Фортунов изрази мнение, че няма как да се получи координирано действие за трайно намаление на добивите.

"Ако еврозоната не излезе бързо от ситуацията, в която се намира, е в голям риск от изпадане в дефлационна спирала", каза той. "Тя може да стане следващата Япония, която десетилетия наред се бори неуспешно с ниските нива на растеж".

Фортунов изрази очаквания, че еврото ще поевтинее още спрямо долара. „Йената се възприема като актив убежище. Еврото и йената в моменти на несигурност бележат ръстове за сметка на долара, който е колеблив в представянето си.“, коментира още Фортунов по повод на поскъпването на валутите на страните, в които централните банки наложиха отрицателни депозитни лихви.

Цялото интервю гледайте във видеото

Още подобни новини четете в сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:55 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
obafeme
преди 8 години
тоз младеж не изглежда да си държи парите, там където му е устата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
Toranaga
преди 8 години
само си чеше езика !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 1
EquityPrivate
преди 8 години
Това трябва да си от луната, за да кажеш че Унгария хващала окото на инвеститорите. От там се изнесоха всякакъв вид чужди инвеститори през последните 3 години след като Орбан започна да променя законите, така че придобитите от чужденци активи да бъдат продадени обратно на местни инвеститори (кръга около Орбан и Чани). Подобно нещо евентуално се готви и в Полша след като дойде новото им националистическо правителство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още