IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция е разделена по въпроса за ядрената енергетика

Еманюел Макрон трябва да балансира между позициите на десните в полза на реакторите и на зелените, които са противници на идеята

17:08 | 31.07.21 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Купол на ядрен реактор. Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Купол на ядрен реактор. Снимка: Bloomberg LP

Преди месеци Еманюел Макрон беше твърд поддръжник на ядрената енергетика, но в последно време нещата се променят, защото французите не са единни по отношение на този тип централи, пише в коментар Financial Times.

През декември 2020 година френският президент коментира, че нисковъглеродната енергетика ще е от ключово значение за зеления преход на Франция. Но сега, само година преди новите президентски избори, Макрон дава заден ход и отлага решения, защото обществото в страната е раздвоено за развитието на ядрената енергетика.

На предишните президентски избори кандидатите отказаха да вземат категорично становище по темата, но сега решенията са спешни, коментира Франсоа Байру, който е лидер на центристката Партия за демократично движение (MoDem). Въпросът няма отлагане, категоричен е той и настоява за строителството на нови реактори в страната.

Франция е втората с най-голям брой ядрени реактори държава в света след САЩ. Със своите 56 реактора тя произвежда над 70% от потребяваната електроенергия по тази технология. Много от централите обаче вече имат нужда от модернизация и според някои оценки за целта са нужни около 20 млрд. евро до 2025 година.

Ситуацията във Франция е сложна за ядрената енергетика. Според социологическите проучвания Еманюел Макрон ще има силна конкуренция на следващите президентски избори от зелените партии в страната, които по правило са противници на ядрените централи. В дясно пък политиците подкрепят ядрената енергетика и поддържат исканията на фермерите, противници на вятърните турбини.

Кандидатът за президент на традиционната десница Ксавие Бертран например вече заяви,че Франция има достатъчно вятърни турбини и настоя за нови ядрени проекти. Бертран е третият официален кандидат за поста президент на Франция след номинациите на Макрон и националиста Марин льо Пен. Той беше здравен министър в периода 2005 - 2007 година в мандата на Жак Ширак.

Смята се, че Бетран има решаваща роля за избора на Никола Саркози през 2007 година и заема още министерски постове в неговия мандат - на труда и социалната политика и на труда, заетостта и здравето.

При тази ситуация Еманюел Макрон е в средата на "бурята" в опитите си да обедини и градските елити и селските региони във Франция. Засега той е предприел политика на изчакване, отлагайки решението за нови реактори след 2023 година, което се мотивира и от забавянето около разработките на реакторите от ново поколение във Франция.
Междувременно и социологически проучвания показват, че обществото е раздвоено - 50% от французите смятат ядрената енергия за "заплаха" за околната среда. Според 47% обаче тя е "възможност".

Според много френски анализатори сегашният френски президент въобще не иска да повдига темата за ядрената енергетика в публични дебати и смята, че може да се реши в офисите на Елисейския дворец (Официалната резиденция на президента на Франция - б.р.).

Реално от всички развити икономики Франция има най-малко въглеродни емисии и причината за това са ядрените реактори, коментира директорът на Международната агенция за енергетика (МАЕ) Фатих Бирол. Той нарича ядрената индустрия на страната "предпазна мрежа" за растящия дял на възобновяемите източници в системата.

Бирол коментира още, че френската енергетика е съществено по-чиста от германската. "Един киловат енергия, произведен във Франция, е шест пъти по-малко въглеродно интензивен спрямо произведения в Германия", изчислява той.

Германия официално се отказа от ядрените си реактори след инцидента във Фукушима, а до 10-на години ще затвори и въглищните си мощности. След това се очаква страната да разчита основно на възобновяеми енергийни източници и природен газ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

8
rate up comment 3 rate down comment 0
fon
преди 2 години
Къде прочете този идиотизъм, че французите са против ваксинацията? Против са някои протестиращи ***, може би и емигранти като българи и руснаци. Във Франция има вече 66% с първа доза ваксина, което няма нищо общо с твоите брътвежи.https://***.bloomberg.com/graphics/covid-vaccine-tracker-global-distribution/Иначе Франция няма как построи и един нов ядрен реактор вече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 4
khao
преди 2 години
но всъщност си прав де ... народа не иска, а политиците зорлем да ги отровят...Ти като върл фен на чдреното, предполагам че нямаш проблем отпадъците да ги складираме в твояпат къща на село и по другите ти имоти?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 4
khao
преди 2 години
Старшинка... пак ли некой *** се е гаврил с теб на плаца докато си бил пиян-залян, та и в ядрените реактори ти се виждат папгали ? Ае изказвай се само по теми за строева подготовка и копане на окоп с лъжица !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 3
Valentin13
преди 2 години
Франция била разделена - предполагам от една страна народа от другата бюрократичната плутокрация, живееща на програмни финансирания и субсидии. Както и навсякъде. Забравих, при плутокрацията са и форумните зелени кречатала.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 3
ing5rov
преди 2 години
щото инвесторовите храненици няма да си рискуват папото ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 2
ing5rov
преди 2 години
"Германия официално се отказа от ядрените си реактори след инцидента във Фукушима, а до 10-на години ще затвори и въглищните си мощности. След това се очаква страната да разчита основно на възобновяеми енергийни източници и природен газ."..................... Светло бъдеще се очертава ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 8
zelka007
преди 2 години
гори ти на езика и на митницата от лютите чушки дето си хрупал с фасула ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 2
julian12
преди 2 години
Поне французите са единни срещу ваксинацията. Защо не пишете че цяла Франция гори и протестира?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още