IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция готви приемането на специален закон за приватизацията

Още не е ясно какъв ще е графикът за продажбите на държавните корпоративни дялове, както и с кои компании ще се раздели френското правителство

09:29 | 07.01.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Правителството на Франция планира подготовката на приватизационен законопроект като част от програмата си за продажби на активи. Това заяви в интервю министър-председателят Едуар Филип, цитиран от Ройтерс, който потвърждава, че държавата може да отстъпи контрола върху някои компании.

Правителството на Франция още миналата година очерта планове за продажбата на дялове, за да се финансира иновационен фонд на стойност 10 млрд. евро, припомня информационната агенция.

Оттогава кабинетът намали миноритарните си дялове в енергийната група Engie и производителя на автомобили Renault. Има и спекулации, че парижкият летищен оператор ADP и националната лотария Francaise des Jeux също са в процес на приватизация.

"Има вече някои (продажби на активи) и ще има повече", казва Едуар Филип в интервю за неделния вестник JDD.

Запитан дали правителството ще представи законопроект за приватизация, необходима стъпка за прехвърляне на държавния контрол, той каза: "Да. Въпросът не е табу. "

Премиерът на Франция обаче отказва да посочи график за продажби на активи и не споменава никакви компании.

Пред миналия месец финансовият министър на Франция Брюно льо Мер коментира, че правителството ще детайлизира програмата си за продажба на активи в началото на 2018 г. Директорът на компанията, която управлява корпоративните дялове на държавата, допълва, че правителството все още не е взело решение дали да приватизира дружеството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още