IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция и Германия обединяват усилия в космическите технологии

Двете страни ще се стремят да повишат конкурентоспособността на европейската космическа индустрия и успешно да приключат проекта Ariane 6

20:17 | 14.12.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Antoine Antoniol/Bloomberg</em></p>

Снимка: Antoine Antoniol/Bloomberg

Френско-германското сътрудничество в областта на космическата политика ще достигне нови нива, след като икономическите министри на двете страни поеха ангажимент да работят засилено за осигуряване на независим достъп на Европа до космоса, съобщава Euractiv.

Париж и Берлин вече обещаха да обединят усилия по въпроси като батериите за електромобили, 5G технологиите и водородната енергия. Сега Франция и Германия гледат към космоса.

Според новия политически алианс, стартиран на 10 декември, двете нации искат да повишат конкурентоспособността на европейската космическа индустрия и успешно да приключат проекта Ariane 6, който ще създаде ракета-носител от следващо поколение.

Ariane 6 е опитът на Европа да навлезе на пазара за изстрелване на сателити в околоземна орбита чрез усъвършенствани инженерни техники, които правят новата ракета по-евтина за изграждане и изстрелване. Дебютната мисия на ракетата беше отложена от 2020 до 2022 година. 

Проблемите, свързани с COVID, доведоха до забавяне, тъй като ограниченията за пътуванията попречиха на инженерите и техниците да продължат работа по график.

„За първи път от 15 години ще работим съвместно върху бъдещето на европейските ракети-носители. Това ще позволи на космическата индустрия да стане по-ефективна и конкурентоспособна, за да запази (мястото на) ЕС сред световните лидери в тази област“, заяви френският министър на икономиката Бруно льо Мер.

Той подписа съвместна декларация с германския си колега Петер Алтмайер, която също така ангажира двете правителства да работят върху т.нар. микро изстрелващи апарати, способни да изведат малки товари в орбита.

„Сътрудничеството между европейските корпорации в тази област трябва да се ръководи от пазара. Франция и Германия ще насърчават сътрудничеството в тази сфера “, се казва в съвместно изявление.

Номинираният за нов генерален директор на Европейската космическа агенция (ЕКА) Йозеф Ашбахер заяви, че това е „отлична новина“, като написа в Twitter, че „космосът е стратегически важен за Европа“.

Стефани Израел, ръководител на Arianespace - компанията, разработваща Ariane 6, заяви, че „дълготрайният успех на европейските ракети-носители се нуждае от силно френско-германско партньорство“.

Според съвместната декларация приоритет на алианса ще бъде въпросът „как да подготвим бъдещето на европейските ракети-носители“. Това може да включва решение дали да се започне по ракетата Ariane 7, въпреки че предшественикът ѝ все още не е тестван в околоземна орбита.

Израел допуска, че Ariane 7 може да бъде оборудвана с технология, позволяваща полети с екипаж, нещо което липсва както при Ariane 5, така и при следващото поколение. Ръководителят на Arianespace предполага, че е възможно да се копира технологията на SpaceX за ракети за многократно употреба.

В момента европейските астронавти разчитат на руската и американската космически програми за излизане в орбита. EКА сключи дългосрочни сделки с НАСА за изграждане на нова лунна космическа станция и за осигуряване на места за бъдеща пилотирана мисия до Луната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още