Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Франция и Великобритания влязоха в спор заради разрешителните за риболов

Париж заплашва с ответни действия, след като Лондон разреши само на 12 лодки до 12 м от общо 47 да ловят риба в крайбрежните води на Острова

Франция и Великобритания влязоха в спор заради разрешителните за риболов

Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg

Франция заплаши с ответни действия, след като Великобритания отхвърли три четвърти от всички заявления от френски лодки за риболов във водите на Нормандските острови.

Британското правителство обяви, че на 12 малки лодки от 47 ще бъде разрешено да ловят риба в крайбрежните води на Великобритания. Останалите 35 остават без разрешителни, пише онлайн изданието Politico.eu.

Според Лондон тези лодки не са предоставили достатъчно доказателства, за да отговорят на изискванията, а именно да докажат риболовен опит в периода 2012-2016 г., както е посочено в търговската сделка за Brexit.

Министърът по европейските въпроси на Франция Клеман Бон обвини Великобритания, че не спазва условията на споразумението, като заяви, че Париж „няма да се поколебае да предприеме ответни действия в отговор“.

„Ние разбираме и споделяме раздразнението на нашите рибари. Не можем да си сътрудничим доверително с Великобритания, докато сделката не бъде спазена“, коментира той пред радио RTL.

Спорът за разрешителните за риболов ескалира в чувствителен момент за британско-френските отношения. Париж се ядоса заради участието на Великобритания в отбранителния съюз AUKUS със САЩ и Австралия, заради който Австралия се отказа от многомилиардна сделка за френски подводници.

Аник Жирарден, френският морски министър, казва, че френските риболовни общности „не трябва да бъдат взети като заложници от британците за политически цели“. „Това е поредният отказ на Великобритания да изпълни условията на сделката за Brexit, въпреки цялата работа, която се върши“, коментира тя. „От утре ще се срещам с играчите в сектора, за да ги подкрепя и да обмисля подходящ отговор“, допълва тя.

Още по темата

След Brexit Великобритания е издала лицензи за риболов в британската зона на почти 1700 кораба за зоната от 12-200 мили. Проблемът е за лодките под 12 метра, които искат да ловят риба в зоната от 6-12 мили.

Мишел Барние, бивш главен преговарящ на ЕС за Brexit, който сега се кандидатира за президент на Франция, посочва, че британското решение може да окаже значително влияние върху отношенията с Франция във време на и без това рекордно ниски нива на доверие.

„Brexit е свършен. Един ключов въпрос за нас във Франция ... е за правилното прилагане на това, което сме договорили с британците, не само за мира в [Северна] Ирландия, но и за рибарството. Този момент е важен“, коментира той на събитие в Лондон.

Говорител на правителството на Обединеното кралство заяви, че подходът на Великобритания е „разумен и напълно в съответствие“ с ангажиментите на страната, изложени в търговското споразумение с ЕС.

В опит да успокои французите автономното правителство на о. Джърси обяви в петък, че ще предостави временни разрешения на кораби от ЕС и ще поднови временните лицензи, изтичащи в четвъртък, до 31 януари 2022 г., за тези, които още не са предоставили необходимите документи.

Френските риболовни общности, засегнати от Brexit, ще получат 100 милиона евро средства от ЕС от резерва за приспособяване на блока.

Европейската комисия заяви, че „съжалява, че не е възможно да се сложи край на този въпрос сега“ въпреки „изчерпателните доказателства, предоставени от ЕС“. Брюксел уверява, че ще поиска от Великобритания пълно разкриване на методологията и ще продължи да ангажира интерес към риболовната индустрия, така че да бъдат предоставени допълнителни лицензи.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Елена Илиева
Още по темата: Европа риболов Brexit

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Европейските борси започват възходящо декември