Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Франция иска по-бързо прилагане на регламента на ЕС за батериите

Графикът за изпълнение на плана за регулиране на батериите трябва да бъде изтеглен до 2024 г., посочват от френското министерство на екологичния преход

Франция иска по-бързо прилагане на регламента на ЕС за батериите

Снимка:  SeongJoon Cho/Bloomberg

Франция призова графикът за изпълнение на плана на Европейския съюз (ЕС) за регулиране на батериите да бъде изтеглен с една година по-рано до 2024 г., съобщава Euractiv, цитирайки френското министерство на екологичния преход.

27-те министри на околната среда на страните членки на ЕС се срещнаха в четвъртък (10 юни), за да направят равносметка за напредъка по предложения от ЕС регламент относно батериите и отпадъците от батерии. Предложението бе представено от Европейската комисия (ЕК) през декември миналата година като част от плана за действие за кръговата икономика. 

Още по темата

Комисията иска да гарантира, че батериите могат да бъдат повторно използвани, преработени или рециклирани след края на техния жизнен цикъл. Търсенето на батерии се очаква да скочи 14-кратно на фона на плановете за разполагане на 30 млн. електрически автомобила по европейските пътища до 2030 г.

Мерките, които Комисията предлага, ще улеснят постигането на неутралност по отношение на климата до 2050 г. По-добрите и по-ефективни батерии ще имат ключов принос за електрификацията на автомобилния транспорт, което значително ще намали емисиите му, ще увеличи навлизането на електрически превозни средства и ще улесни нарастването на дела на възобновяемите източници в енергийния микс на ЕС.

С това ЕК цели да стимулира кръговата икономика на веригите за създаване на стойност в сектора на батериите и да насърчи по-ефективното използване на ресурсите с цел свеждане до минимум на въздействието на батериите върху околната среда.

Френският министър на екологичния преход Барбара Помпили иска да бъде изтеглен графикът за изпълнение на плана с около една година.

Въпреки че Париж одобрява всички цели на предложението, екологичното министерство призовава „текстът да установи минимални стандарти, но не и да попречи на държавите, които искат да направят повече по въпроса“.

Франция също така обърна внимание на батериите, използвани при по-леки устройства като велосипеди или електрически скутери, като заяви, че проблемът трябва да бъде „много внимателно наблюдаван“. Министерството изчислява, че една трета от тези батерии се обработват по „пиратски“ начин и в крайна сметка се получават „незаконни канали за обработка или трафик“.

Управлението на батериите и отпадъците е „конкретен и оперативен въпрос за публичната политика, който отговаря на общата цел на ЕС за стратегическа автономия: да се осигури повторното използване на батериите за създаване на рециклираща индустрия и по-малка зависимост от външните доставки“, заключава министерството.

Франция подкрепя регламента, но някои страни в ЕС не го одобряват. Миналия март някои от тези държави предупредиха, че ще бъде невъзможно да се спазят сроковете, определени от ЕК. Те също така се аргументираха, че новото законодателство ще увеличи разходите за производителите на батерии, които ще трябва да се съобразят с новите европейски стандарти.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Мегасделка за най-големия в света офшорен вятърен парк