IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция извежда от експлоатация най-старата си ядрена електроцентрала

Операциите по демонтаж на първи реактор ще започнат на 22 февруари като пълното спиране на централата ще се осъществи на 30 юни

11:47 | 21.02.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Френското правителство ще започне спирането на първия реактор на притежаваната от френска компания за електроснабдяване EDF атомна електроцентрала във Фесенхайм, най-старото ядрено съоръжение за производство на електроенергия в страната, след 43 години активна дейност, съобщава Power Technology.

Операциите по демонтаж на първи реактор ще започнат на 22 февруари като пълното спиране на централата ще се осъществи на 30 юни.

„Изминаха години откакто говорихме за закриването на „Фесенхайм“ и никое предишно правителство не взе решение по въпроса. Сега решението е взето, министър-председателят подписа указ, който беше публикуван в правителствения вестник", заяви в интервю министърът на околната среда Елизабет Борне. 

Затварянето на АЕЦ „Фесенхайм“, разположена в района Гранд Ест, близо до границата с Германия, се разглежда като доказателство за ангажимента на президента Еманюел Макрон за устойчивост и напредък в енергийния преход на страната.

„Това е първа стъпка в енергийната стратегия на Франция, която има за цел постепенно да балансира между ядрената и възобновяемата електроенергия, като същевременно продължава да намалява емисиите на парникови газове от производството на електроенергия, затваряйки електроцентралите, работещи с въглища до 2022 г.“, се казва в съобщение на правителството.

Според енергийния анализатор Микаел Шнайдер, въпреки че представители на целия ядрен сектор, включително всички директори на ядрените централи на EDF, подписаха петиция, която се противопоставя на този ход, „Фесенхайм“ е твърде неефективна, за да продължи да работи.

„Агрегатите са имали слаб коефициент на натоварване през целия живот на централата – по-малко от 66%, а Франция има огромен свръхкапацитет, което позволява на страната да изнася 56 тераватчаса (TWh) в съседните страни през 2019 г.“, посочи Шнайдер пред Power Technology. „В действителност това е първа стъпка за по-доброто адаптиране на небалансираната енергийна система към реалността на пазара. Затварянето на най-непродуктивните единици и фокусирането върху най-добрите е логично решение, което трябва да се вземе.“, подчерта още той.

От Грийнпийс Франция заявиха в съобщение до медиите, че централата вече е надвишила проектирания си експлоатационен живот и дори да бъде реновирана, няма да отговаря на изискванията за безопасност и може да представлява опасност за територията и населението.

„След 43 години употреба, изключването на електроцентралата във Фесенхайм е абсолютно необходимо. До 2025 г. повече от две трети от френските ядрени реактори ще са достигнали 40 години експлоатация“, подчертават от организацията.

На 27 септември 2019 г. френското правителство и EDF подписаха протокол, според който правителството ще възстанови на компанията 400 млн. евро за разходите за закриване на централата и ще компенсира доставчика на енергия за всяка загуба на приходи до 2041 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още