IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция може да отхвърли офертите на GE и Siemens за Alstom

Страната ще спре продажбата, ако я намери за неблагоприятна за дългосрочните интереси на компанията, служителите ѝ и френската икономика

13:03 | 28.04.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Франция може да отхвърли офертите на GE и Siemens за Alstom

Франция може да блокира евентуална сделка за френския мултинационален конгломерат Alstom, ако установи, че тя е неблагоприятна за държавата, заяви министърът на промишлеността Арно Монтбур в понеделник.

Той ще се присъства на среща между френския президент Франсоа Оланд и изпълнителния директор на производителя на техника General Electric (GE) – един от потенциалните купувачи на Alstom, Джеф Имелт, на която тримата ще обсъждат бъдещето на френската компания.

Срещата между френския държавен глава и ръководителя на най-големия производител на техника идва, след като през последните няколко дни стана ясно, че немският конкурент на GE - Siemens също е отправил предложение към Alstom с цел да блокира сделката между американската и френската компании.

Монтбург излезе с позиция, че Франция ще спре каквато и да е сделка, ако я намери за неблагоприятна за дългосрочните интереси на компанията, служителите ѝ и френската икономика. Той обаче не се ангажира да коментира дали национализацията е вариант, при положение, че нито едно от двете предложения не се окажат приемливи.

Оланд и Монтбург ще се срещнат и с изпълнителния директор на Siemens Джо Кезер, добави министърът на промишлеността. Тя ще бъде последвана от разговор с Мартин Буйже, председател на най-големия акционер в Alstom с дял от 29,4% Bouygues S.A.

„Работим за това да подобрим условията на офертите, така че френските компании да не се превърнат в плячка. От друга страна сме отворени към връзки, които ще ни помагат в глобализацията. В момента водим разговори с две страни – Genral Electric и Siemens, като всяко едно от предложенията ни предлага възможност за различни индустриални стратегии“, добави Монтбург.

Имелт пристигна в Париж, надявайки се да осъществи сделка за 13 млрд. долара за енергийните турбини на Alstom, след като двете страни започнаха преговори миналата седмица.

Siemens от своя страна е отправил оферта за 15 млрд. долара, предаде немският вестник Handelsblatt, цитиран от CNBC. Предложението включва размяна на активи, която би издигнала Alstom като по-значим играч в ЖП транспорта, като в същото време ще запази бизнеса си в енергийния сектор.

Във всеки случай обаче Alstom има нужда от партньор – заради големите си дългове и спад на поръчките тя трябваше да бъде спасена от френското правителство през 2004 г. Запознати с разговорите с GE лица, казаха, че преговорите текат от месеци и са в много напреднала фаза.

Предложението на Siemens обаче ще създаде „два европейски първенеца“, заяви Монтбур и освен това предупреди, че правителството няма да се откаже с лека ръка от енергийния бизнес на Alstom. Попитан дали национализацията е вариант, той отвърна: „Все още е прекалено рано да повдигаме този въпрос“.

GE предпочита да не коментира ситуацията. Alstom също не навлиза в детайли, но заяви, че би могла да поиска да се преустанови търговията с нейни акции до сряда, докогато да обмисли вариантите пред нея. Siemens обяви, че е изпратила писмо на Alstom относно стратегически възможности между двете компании, но също не сподели подробности.
Цената на акциите на Alstom, която се срина до почти деветгодишно дъно по-рано през месеца, скочи до петмесечен връх в края на миналата седмица. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:08 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още