IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция настъпва срещу силното евро

Правителството на страната настоява, че валутният курс на еврото подлежи на контрол от политическите структури на Европейския съюз

16:23 | 09.05.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Франция настъпва срещу силното евро

Френското правителство дава все по-голяма гласност на исканията си за отслабване на еврото, в опит да се пребори с продължаващия вече 15 години спад на конкурентоспособността на страната, пише Financial Times.

Париж беше окуражен от сигналите, че Европейската централна банка (ЕЦБ) ще предприеме действия в тази насока идния месец, дошли след изказването на президента на банката Марио Драги в четвъртък, че силното евро е „основание за сериозни притеснения“, имайки предвид ниските инфлация и растеж.

Франция обаче ще търси нещо повече от разхлабена парична политика на централната банка. Социалистическото правителство, водено от новия премиер Манюел Валс, настоява политическите лидери на еврозоната да се заемат с въпроса за валутния курс, противопоставяйки се на позицията на Германия, че той трябва да подлежи на контрола единствено на ЕЦБ.

„Отговорността е не само на ЕЦБ“, заяви финансовият министър Мишел Сапен, призовавайки Съвета на Европейския съюз да започне да обсъжда темата. „Въпросите относно политиката на валутния курс са предмет на политическите структури, съгласно договорите на ЕС“, добави министърът на промишлеността Арно Монтбур.

Исканията за по-децентрализирана политика спрямо еврото, каквито имаше и при бившия дясно-центристкия президент Никола Саркози, са плод на дългогодишното убеждение на Франция, че инфлационната политика на ЕЦБ е твърде тесногръда. Те са още по-силни сега, след тежкото поражение на социалистите на местните избори и очертаващата се още по-голяма загуба на предстоящия европейски вот, на който антиевропейската крайнодясна партия Национален фронт ще се бори за победата.

Социалистите си навлякоха гнева на голяма част от собствения си електорат заради завои в своята политика, включващи намаляването на данъците за бизнеса и съкращаването на публичните разходи, наложени от ЕС. Сега те се опитват да покажат на избирателите, че се борят срещу възприетите от Брюксел, Берлин и Франкфурт ограничения в опит да бъде намалена безработицата, а растежът – увеличен.

„Ние ще направим всичко по силите си да намалим разходите, но ако 55 на сто от износа ни извън еврозоната зависи от еврото, което е прекалено силно, ефектът от нашите усилия би бил значително занижен“, коментира Монтбур.

Той се позовава на данни на френското финансово министерство, според които 10-процентно поевтиняване на еврото ще спомогне за увеличаването на френското производство с 0,6% още същата година и с 1,2% след три. Това от своя страна би създало 150 хил. нови работни места и би допринесло за ребалансирането на публичните финанси, изчислява той.

Опасенията на правителството биват подхранвани и от редица френски компании, които също обвиняват силното евро за слабите си резултати през първото тримесечие на годината.

Последните данни от френската икономика пък сигнализираха за проблем с поддържането на непрекъснат и стабилен растеж. Индустриалното производство се сви с 0,7% през март след няколко месеца на плахо възстановяване, разминавайки се с очакванията за растеж от около 0,5%. Износът също пропадна, след като беше показал обещаващ ръст през февруари.

Франция отдавна обвинява еврото за своите вътрешни проблеми с конкурентоспособността, които се коренят много по-дълбоко от единната валута и претенциите им за валутния курс са поредното доказателство за това, отвръщат критиците. Дори доскорощният финансов министър Пиер Московиси заяви, че силното евро не бива да отклонява вниманието на управляващите от нуждата от вътрешни реформи.

„Виждаме, че други държави, особено Германия и Испания, показват силна конкурентоспособност със същата валута“, каза той.

Проблемът на властта във Франция е, че нейната програма за орязване на високите разходи за труд ще има нужда от известно време преди да даде резултати. А дотогава тя предпочита да недоволства и да настоява за облекчаване на валутния курс.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:36 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още