IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция насърчава соларните панели по сградите с 5,7 млрд. евро

Мярката не нарушава правилата за държавна помощ в ЕС, отбелязват от Брюксел

16:24 | 27.08.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Европейската комисия (ЕК) одобри схемата за насърчаване на изграждането на соларни панели по сградите във Франция. Стойността на програмата е 5,7 млрд. евро, отбелязват от Брюксел. С тази мярка Франция ще изпълни изискването за увеличаване на дела на възобновяемите енергийни източници в общия енергиен микс до 33% до 2030 година.

Крайната цел е гарантиране на въглеродна неутралност на френската икономика до 2050 година. Очакванията са, че мярката ще спомогне за инсталирането на 3700 мегавата соларни мощности.

Анализите на Брюксел сочат, че мярката не противоречи на правилата за отпускане на държавна помощ. Тя ще действа до 2026 година и се отнася до операторите на малки соларни централи с капацитет до 500 киловата. Те ще могат да получат преференциални цени за произведената енергия за срок от 20 години.

Не се предвижда разпределянето на субсидиите да се извършва на тръжен принцип за тези инсталации.

Размерът на субсидията върху цената на енергията ще варира в зависимост от размера на инсталацията и бизнес модела, по който е изградена централата.

Преди месец ЕК даде зелена светлина и на схемата за насърчаване на използването на възобновяеми енергийни източници, чиято стойност е 30,5 млрд. евро. Тези средства ще се разпределят чрез търгове за капацитет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още