Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Франция обяви международен конкурс за възстановяване на кулата на Нотр Дам

Участниците трябва да отговорят на въпроса дали кулата да бъде идентична с разрушената или да бъде изградена такава със съвременен дизайн

Франция обяви международен конкурс за възстановяване на кулата на Нотр Дам

Снимка: Архив Ройтерс

Франция ще проведе международен конкурс за възстановяването на опожарената кула-стрела на парижката катедрала Нотр Дам, съобщава Wall Street Journal.

Френският премиер Едуар Филип заяви, че конкурсът трябва да отговори на въпроса дали кулата да бъде идентична на разрушената при пожара в понеделник или да бъде изградена нова кула-стрела, приспособена към техниките и целите на нашата ера.

Още по темата
Франция има опит в осъвременяването на историческите си сгради с модерни елементи. Най-известният случай е с американския архитект Ай. Ем. Пей, който проектира стъклените пирамиди в двора на Лувъра, отворени през 1989 г.

Снимките с рухващата под напора на пламъците кула бяха сред най-шокиращите от пожара в понеделник в Нотр Дам, който унищожи две трети от покривната конструкция на катедралата и причини големи щети на варовиковата й структура.
Във вторник президентът Еманюел Макрон заяви, че Франция смята да възстанови катедралата изцяло до пет години.

Но според експерти времевата рамка е амбициозна. Джон Дейвид, майстор по обработка на мрамор в York Minster, известна средновековна катедрала в Англия, смята, че времето за възстановяване на Нотр Дам отчасти ще зависи от решения за нивото на ръчния труд, който ще се използва. Например, макар да е възможно да се спести време с използването на машини за довършване на каменните елементи, по-дългият процес с довършване на ръка се доближава повече до оригинала.

Дейвид работил по възстановяването на катедралата York Minster,  след като част от покрива й пострадал лошо през 1984 г. от пожар, причинен от мълния.

Фредерик Летоф, председател на профсъюза GMH, включващ френски компании, които възстановяват исторически паметници, смята, че за възстановяването на катедралата ще са необходими между 10 и 15 години.

Унищожената в понеделник кула-стрела от XIX век е възстановка на по-ранна кула, която била свалена през XVIII век, защото станала нестабилна. Тя била проектирана от френския архитект Южен Виоле-льо-Дюк в отговор на обявен конкурс от правителството.

По статията работи: Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
2
 
1
преди 1 година
Няма профилна снимка
Да слагат едно минаре на мястото на кулата и тъкмо ще са напълно модерни и актуални спрямо историческия момент!

Още от Европа
Германски прокурори отново са в централата на Wirecard