IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция ограничава продажбата на парацетамол

Фармацевтите ще могат да продават по една опаковка на пациент без симптоми на коронавирус и по две кутии на хора с такива симптоми

20:02 | 17.03.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Франция ограничава продажбите на лекарства, в чийто състава има парацетамол, тъй като при създадената паника заради коронавируса, много хора нахлуват в аптеките, за да се запасяват с медикаменти, съобщава Ройтерс. 

Въпреки че лекарствата със съдържание на парацетамол са полезни за облекчаване на болка и смъкване на температура в случай на коронавирусна инфекция, хората не бива излишно да купуват големи количества от тях, съобщи френската агенция за лекарствата ANSM по-рано днес.

ANSM посочи, че за да се гарантира наличността на лекарствата, фармацевтите могат да продават по максимум една кутия парацетамол (500 милиграма или един грам) на хора, които нямат симптоми на коронавирусна инфекция и максимум по две кутии на пациенти, които имат симптоми такива симптоми.

Агенцията също така прекрати продажбите в интернет на лекарства със съдържание на парацетамол, ибупрофен и аспирин.

От ANSM заявиха, че в случай на инфекция парацетамолът е по-добър от противовъзпалителните лекарства като ибупрофен, които могат да влошат състоянието на пациента.

Използван разумно, парацетамолът е безопасно и ефективно лекарство, добавят от агенцията, като предупреждава, че предозирането с парацетамол може да причини сериозно увреждане на черния дроб.

Парацетамолът е едно от най-разпространените болкоуспокояващи лекарства в света и се продава под различни търговски марки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още