Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Франция отлага санкциите срещу Великобритания заради рибния спор

Дискусиите между двете държави и Европейската комисия продължават и през следващите дни

Франция отлага санкциите срещу Великобритания заради рибния спор

Снимки: Bloomberg L.P.

В рамките на спора между Париж и Лондон за правата за риболов след Brexit и двете страни се споразумяха за по-нататъшни преговори. Така засега ескалацията на напрежението поне засега е предотвратена.

Както обяви в понеделник вечерта чрез Twitter френският министър по европейските въпроси Клеман Бон, наказателните мерки, с които страната му заплашваше, няма да влязат в сила във вторник, както бе планирано. Вместо това Париж искал да продължи диалога с Лондон. Британското правителство е подало първоначални сигнали, че преговорите могат да бъдат ускорени, казва Бон, цитиран от AFP.

Дискусиите между Франция, Великобритания и Европейската комисия във връзка със спора за риболова ще продължат във вторник, съобщи и френският президент Еманюел Макрон. Той отхвърли прилагането на наказателни мерки срещу Лондон от полунощ и заяви, че "докато се водят преговори, не може да се налагат санкции".

„Ще видим какво ще сме постигнали в края на деня, за да преценим има ли промяна по същество в този спор", каза пред журналисти президентът в кулоарите на климатичната конференция COP26 в шотландския град Глазгоу. 

Още по темата

„Следващите часове са важни, разбрах, че британците смятат да се върнат утре с други предложения към нас“, допълни той.

В четвъртък в Париж за задълбочен дебат се очаква британският министър за Brexit Дейвид Фрост.

Той демонстрира задоволство от анонса от Париж, че заплахите за наказателни мерки ще бъдат отложени за момента. „Великобритания изясни позицията си по тези мерки през последните няколко дни“, се казва в изявление на правителството в Лондон. Подготвени са били интензивни дискусии, включително по въпроса за разрешителните, ако могат да бъдат представени нови доказателства, поясняват властите в Лондон.

В основата на напрежението е спорът за разрешителните за риболов. Париж обвинява Лондон, че все още не е издал всички разрешителни след десет месеца интензивни преговори. В споразумението за Brexit беше договорено европейските рибари да получат разрешителни за риболов в зона от шест до дванадесет морски мили от британското крайбрежие. За да получи разрешително, даден рибар трябва да докаже, че преди това е бил активен в тези води.

Досега британските власти са издали 210 разрешителни за риболов в спорните води. Париж призовава за още 244. Този спор между Франция и Великобритания засяга и района на Нормандските острови Джърси и Гърнзи. 

Кавгата ескалира в чувствителен за британско-френските отношения въпрос. Париж се ядоса заради участието на Великобритания в отбранителния съюз AUKUS със САЩ и Австралия, заради който Австралия се отказа от многомилиардна сделка за френски подводници.

В опит да успокои французите автономното правителство на о. Джърси обяви преди месец, че ще предостави временни разрешения на кораби от ЕС и ще поднови временните лицензи, изтичащи в четвъртък, до 31 януари 2022 г., за тези, които още не са предоставили необходимите документи.

Френските риболовни общности, засегнати от Brexit, ще получат 100 милиона евро средства от ЕС от резерва за приспособяване на блока.

Европейската комисия заяви в края на септември, че „съжалява, че не е възможно да се сложи край на този въпрос сега“ въпреки „изчерпателните доказателства, предоставени от ЕС“. Брюксел уверява, че ще поиска от Великобритания пълно разкриване на методологията и ще продължи да настоява да бъдат предоставени допълнителни разрешителни. 

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Airbus ще назначи 6000 служители по целия свят