IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция планира ваучери за храна и увеличаване на социалните помощи

Ревизираният бюджет включва редица мерки за изпълнение на обещанията на Макрон преди президентските избори

19:34 | 11.05.22 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Френското правителство обеща да увеличи социалните придобивки и да предоставя ваучери за храна на най-бедните домакинства в момент, когато новоизбраният президент Еманюел Макрон се стреми да предотврати паника заради кризата с разходите на живот преди парламентарните избори идния месец, предава Bloomberg.

Финансовото министерство вече е подготвило ревизиран бюджет с редица мерки за изпълнение на обещанията, които Макрон даде, когато се бореше за преизбиране. Той ще бъде внесен в парламента след втория тур на парламентарните избори, който ще се състои на 19 юни, съобщи говорителят на правителството Габриел Атал.

Разходите за живот бяха в основата на предизборната кампания за президентските избори и се очаква да остане ключова тема на парламентарните избори идния месец, тъй като инфлацията във Франция продължава да се ускорява.

Опозиционните партии, които се стремят към мнозинство в Националното събрание, очертават по-радикални политики като тавани върху цените на някои храни или постоянно намаляване на данъците върху продажбите. Франция Франция

Ако партията на Макрон не си осигури мнозинство на изборите, това ще подкопае способността му да продължа с потенциално непопулярни икономически реформи, включително промени в пенсионната система и системата на социалните помощи.

Атал заяви, че ревизираният бюджет ще покрие обещанията за разширяване на таваните върху цените до 2022 г., въвеждането на ваучери за храна, по-целенасочени субсидии за горивата, намаляване на таксите за телевизия и данъците върху бонусите за служителите с ниски доходи. Социалните помощи и пенсиите също ще бъдат ревизирани по-скоро от нормалното, за да вземат предвид инфлацията, допълни той.

Точните подробности по мерките и тяхната цена ще бъдат определени в окончателния закон за бюджета.

Преди президентските избори правителството на Макрон вече задели 25 млрд. евро в рамките на „план за устойчивост“, който включва временни тавани върху тока и цените на природния газ и бензина. Макар и скъпи тези мерки имаха значителни въздействие върху цените, като забавиха темпа на инфлацията с два процентни пункта, сочат данни на статистическия институт Insee.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:36 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 6 rate down comment 0
Alex Silver
преди 1 година
Скоро може да ядат само ваучери, както са я подкарали към ямата с киреча.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 0
ing5rov
преди 1 година
за пиндосимпатизанти и евроатлантици бонус - теляк ! : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
Kiro_100
преди 1 година
Започна се ... Скоро и "ваучери" за баня .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още