IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция подкрепи Холандия и Великобритания за обвиненията срещу Русия

Френското външнополитическо ведомство изразява "пълна солидарност" във връзка с обвиненията за кибератаки, но не споменава за предприемането на някакви действия

09:59 | 05.10.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Франция споделя позицията на Холандия и Великобритания за ролята на Русия в приписваната й кибератака срещу Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО). Това се посочва в официално изявление на френското външно министерство, цитирано от Франс прес и ТАСС.

Френското външнополитическо ведомство изразява "пълна солидарност" във връзка с обвиненията, но не споменава за предприемането на някакви действия от своя страна. В киберпространството, както и в други сфери, се прилага международното право и се очаква страните да го спазват, се посочва в изявлението. 

Холандия и Великобритания обвиниха вчера руското военно разузнаване, че не зачита международните правни норми като извършва кибератаки срещу институции в чужди страни.

Британска оценка, изготвена въз основа на работата на Националния център за киберсигурност (НЦКС), представя Главното управление (ГУ) - руска служба, по-известна под старото си наименование Главно разузнавателно управление (ГРУ) - като зловреден киберагресор, използващ хакерска мрежа, за да всява хаос във всичко - от политиката през бизнеса и медиите до спорта.

Според Великобритания ГУ почти сигурно стои зад зловредния софтуер BadRabbit и хакерската атака срещу Световната антидопингова агенция миналата година, изтичането на имейли на Националния комитет на Демократическата партия в САЩ през 2016 г. и кражбата на електронни писма на британска телевизия през 2015 г. Лондон свърза руското военно разузнаване с редица хакерски групи, сред които Fancy Bear, APT 28 и други. 

Министърът на отбраната на Холандия Анк Бейлевелд съобщи вчера, че на 13 април е била осуетена руска хакерска атака срещу ОЗХО. 

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още