IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция поема към сериозни реформи в съдебната система и икономиката

Корпоративният данък постепенно ще бъде понижен от 33,3 процента сега до 25 процента през 2022 година, посочи премиерът Едуар Филип

21:33 | 04.07.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Френският парламент гласува вот на доверие на премиера Едуар Филип, след като той представи програмата на правителството си, предаде Франс прес. От 577 депутати 370 подкрепиха програмата на Филип, 129 се въздържаха, а 67 гласуваха против.

В близките години във Франция ще се извърши широкомащабна реформа на съдебната система и на местата за лишаване от свобода, обеща френският премиер Едуар Филип в програмната си реч пред парламента, предаде ТАСС.

"Франция трябва да повярва в себе си. Възстановяването на това доверие означава преди всичко да се възстанови доверието във властите. Необходимо е да се оздрави политическият живот и да се въведат правила на поведение на лицата на изборни длъжности", каза Филип. Законопроектът за това вече е представен, но освен това тази година ще започнат и институционални реформи, които са необходими за модернизация на френската демокрация, преди всичко реформа на съдебната система, заяви премиерът.

"Във Франция нищо няма да е възможно без силно правосъдие. Ако правосъдието действа бавно, избирателно или несправедливо, доверието в него пада. Предстоящата конституционна реформа ще увеличи независимостта на съдиите", заяви премиерът.

"През 2018 г. в парламента ще бъде внесен законопроект за петгодишно финансиране и обезпечаване на дейността на съдебните органи. В частност той ще позволи да се извърши значително опростяване и реорганизиране на системата. Гражданите трябва да са уверени, че съдебната система ще действа бързо, по-специално по най-сериозните нарушения на закона, тоест случаите на тероризъм, тежките углавни престъпления, проявите на насилие и финансовите измами", заяви Филип.

Премиерът увери, че "присъдите по тези престъпления ще бъдат увеличени, а процедурите - опростени".

Властите на Франция ще вземат мерки за отмяна на извънредното положение, каза Едуар Филип. "Президентът на Франция ни възложи да отменим извънредното положение и това да стане не по-късно от 1 ноември т.г. Режимът на извънредно положение във Франция не може да продължава вечно", отбеляза той.

Режимът на извънредно положение във Франция бе въведен през ноември 2015 г. след атентатите в Париж и е удължаван пет пъти. В скоро време той трябва да бъде удължен за шести път от парламента по инициатива на правителството.

Едуар Филип заяви пред парламента, че е време Франция да сложи край на пристрастеността си към държавните разходи и да овладее дълга си, който по думите му е на неприемливо високо равнище, предаде Ройтерс.

Според президента Еманюел Макрон овладяването на разходите и намаляването на бюджетния дефицит са ключови фактори за спечелване доверието на Германия и убеждаване на Берлин да предприеме реформи в ЕС.

Миналата седмица независима одиторска служба установи недостиг от над 8 млрд. евро в бюджета за текущата година, прогнозирайки, че дефицитът отново ще превиши лимита от 3 на сто от брутния вътрешен продукт (БВП).
Французите са пристрастени към държавните разходи. Като всички други зависимости и тази не решава нито един от проблемите, които би трябвало да облекчи. Подобно на всички зависимости и тази изисква воля и кураж за детоксикация, заяви премиерът, с което пожъна аплодисменти от депутатите.

Филип заяви, че целта му е тази година да задържи дефицита под европейския лимит и каза, че ще се стреми към намаляване на държавните разходи с 3 процента от БВП за пет години, като същевременно намали данъчното бреме с 1 процент за същия период.

Корпоративният данък постепенно ще бъде понижен от 33,3 процента сега до 25 процента през 2022 година, посочи премиерът. Фискалните мерки ще се гласуват тази година и ще се задействат в следващите две години, уточни той.

Филип обяви и лансирането на "голям инвестиционен план" в размер на 50 милиарда евро в областите на екологичния преход, професионалната квалификация, здравеопазването, транспорта, селското стопанство и модернизирането на администрацията, предаде Франс прес.

"Застанали сме върху вулкан, който клокочи все по-силно", заяви премиерът и посочи, че държавният дълг е достигнал "непоносимото равнище" от 2147 милиарда евро.

Други предизборни обещания, които се превръщат в официални цели на правителството, са отделянето на 2 процента от БВП за отбрана през 2025 г., сближаване на цените на дизела и бензина и високоскоростен интернет в цяла Франция до 2022 г.

По въпроса за миграцията Филип заяви: "Да приемаме - разбира се, да помагаме - естествено, но да търпим - не, никога".

Следващата седмица правителството ще представи мерки за намаляване от 14 на 6 месеца на срока за проучване на молбите за убежище и за ефективно напускане на отхвърлените кандидати.

Очаква се вотът на доверие на правителството в 577-местния парламент да мине безпроблемно, тъй като управляващата партия "Република, напред" разполага с 314 депутати (без шестима, които са номинирани за правителството и още не са заменени) и още 47 депутати от центристката партия съюзник Демократично движение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още