IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция поиска обяснение от Дания за подслушваните европейски политици

В средата на юни Джо Байдън ще трябва да се изправи пред своите европейски колеги и да обясни скандала

13:33 | 01.06.21 г. 2
<p>
	<em>Ангела Меркел и Еманюел Макрон. Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Ангела Меркел и Еманюел Макрон. Снимка: Архив Ройтерс

Като "недопустими между партньори" определи действията на Дания по последния шпионски скандал френският президент Еманюел Макрон. Според разкрития датските служби за сигурност са съдействали на своите американски колеги и са подслушвали редица европейски политици, включително и германския канцлер Ангела Меркел, припомня Politico.

Това се е случило в периода между 2012 и 2014 година.

По данни на датското обществено радио DR, цитирани от France 24, щатските служби са имали достъп до текстовите съобщения, телефонните разговори и историята в интернет на Ангела Меркел и на тогавашния външен министър Франк-Валтер Щайнмайер, който днес е президент на Германия. 

"Ако това се потвърди, бих искал да кажа, че това е недопустимо между съюзници. Още по-малко приемливо е между съюзници и европейски партньори", коментира френският президент след среща с Ангела Меркел.

Между нас не трябва да има съмнения и искаме яснота, каза още Макрон. Освен към Дания, Франция е отправила искане и до американските служби за повече информация по казуса.

Системното подслушване на съюзници е неприемливо, коментира от своя страна и датският министър на отбраната Трине Брамсен пред датското обществено радио DR.

Ангела Меркел обясни, че е доволна от това обяснение и вижда "добра основа не само за изясняване на фактите, но и установяване на отношения, основани на доверие". Тя припомни, че темата за подслушването на европейските лидери от страна на САЩ не се повдига за първи път.

Швеция също поиска яснота по казуса.

В акваторията на Дания има изградени станции и преминават множество подводни кабели, осигуряващи интернет възката за Швеция, Норвегия, Нидерландия и Великобритания.

Американският президент Джо Байдън беше вицепрезидент в периода, в който е бил извършван шпионажът на европейските политици, пише още Politico. Той ще се срещне с европейските си колеги в средата на юни за поредица от разговори на високо равнище, започвайки от срещата на  Г 7 във Великобритания, последвана от срещата на върха на НАТО в Брюксел и срещата на върха между САЩ и ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:38 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 3
Императорът
преди 2 години
12-14 година - значи по времето на обонгото - скотът, който разруши Либия и Сирия, за да отприщи дивашките орди към Европа !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
korn
преди 2 години
Странно, стара история която пак се вади на показ. Може би за да се напомни, че Байдън не е най добрия приятел на ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още