IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция понижава акциза върху горивата заради високите цени

Правителството ще вземе мерки за подкрепа на шофьорите, но все още не предоставя детайли

14:53 | 22.08.12 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Франция понижава акциза върху горивата заради високите цени

Правителството на Франция е взело решение за понижаване акциза върху горивата с цел да се ограничи тяхното поскъпване и шофьорите да бъдат облекчени. За момента обаче не се съобщава нито колко време ще действа тази мярка, нито колко ще струва на бюджета, пише Ройтерс.

„Правителството ще поеме своята отговорност. Това означава, че ще вземем мерки за понижаване цените на горивата“, е съобщил премиерът Жан-Марк Еро.

Еро не посочи подробности за "едностранното" понижение, което той определи като малко и временно, или за евентуалното влияние върху бюджета на Франция.

Повече подробности вероятно ще има на 24 август, когато ще бъде публикуван доклад за цените на горивата. След представянето му ще има среща с представители на петролната индустрия и тогава ще има финални решения по въпроса.

По време на предизборната си кампания новият френски президент Франсоа Оланд обеща замразяване на цените на горивата за три месеца, но след избирането му петролът поевтиня на световните борси и не бяха предприети действия.

През последните седмици обаче суровината поскъпва, което води до сериозни трудности за френската икономика, бореща се и без това с бавния икономически растеж и очакванията за нова рецесия.

Към момента акцизът и данъците формират около половината от цената на бензина и дизела. В края на миналата седмица литър бензин бе средно 1,58 евро, а дизелът струваше 1,41 евро.

Според изчисленията понижаването на акциза с всеки цент на литър ще струва на френския бюджет 125 млн. евро на тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:07 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 4
Спящият бик
преди 11 години
Да намалиш ДДС на горивата е социална (популистка) мярка. За сериозните компании не е проблем, защото си възстановяват данъчния кредит. Ако целта е да се стимулира икономиката, трябва да се намали акциза. Тъй като всички усилия на ГЕРБ вече са насочени само и единствено към спечелването на втори мандат, по-вероятно е да се насочат към ДДС, а най-вероятно е да не направят нищо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 13 rate down comment 2
Rapor
преди 11 години
Абе защо се правите на дръж ми шапката?Ясно е, че Франция може да понижи акциза, защото там в момента той е на нива над минималните за ЕС, докато у нас е на минимума и няма на къде да се слиза без разрешението на ЕС. Това което може да се промени е да се намали ДДС-то, имаме това право, но и това няма как да стане, защото е по-логично да се намали първо ДДС-то на лекарствата, книгите и храните, и чак после на горивата. Нали се сещате ако намалят ДДС-то само на горивата как после пенсионерите ще скочат ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 5
hellwitch
преди 11 години
По скоро Дянков и ББ се правят на луди и си търсят извинение. Явно акциза може да се свали поне временно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 5
trendline
преди 11 години
Нали на "бълникаха", че само Европейската комисия може да разреши понижението на акцизите. В противен случай-санкции.А да видим сега двойния стандарт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 0
SEBULBA
преди 11 години
Не може в България
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 6
RedBot
преди 11 години
Е нали уж не можело да се пипат акцизите от членки на евросъюза???Нека пак ни говорят за евроценности и солидарност...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още