IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция продаде част от дела си в GDF Suez, за да финансира участието в Alstom

Чрез публичния холдинг APE френското правителство е продало 75 млн. акции, като притежава опции за продажбата на още поне 86 млн.

20:55 | 24.06.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Франция продаде част от дела си в GDF Suez, за да финансира участието в Alstom

Франция е продала 3,1% от дела си в компанията за производство на газ GDF Suez. Средствата могат да бъдат използвани за финансиране на държавното участие в енергийната група Alstom, съобщава правителството на страната, предава агенция Ройтерс, цитирана от CNBC.

Чрез публичния холдинг APE френското правителство е продало 75 млн. акции, като притежава опции за продажбата на още поне 86 млн. акции. Това прави общо 3,6% от държавния дял в GDF Suez.

Миналата седмица правителството на Франция си осигури възможност за закупуването на 20% от Alstom от основния ѝ акционер – строителния гигант Bouygues SA.

Икономическият министър Арно Монтбур заяви, че правителството има достатъчно средства от предишни продажби на акции, за да финансира покупката на дела.

Той разкри, че след продажбите на акции от Airbus, Safran и Aeroports de Paris, държавата притежава над 2 млрд. евро, които ще бъдат използвани за закупуването на дела в Alstom.

Френското правителство е основният акционер в GDZ Suez, като разполагаше с дял от 36,71% към края на 2013 г., разкриват данни на Thomson Reuters. Банката CDC притежава 1,9%.

На борсата в Париж днес книжата на Alstom поевтиняха с 0,26% до 26,78 евро, докато тези на GDF Suez поскъпнаха с 1,27% до 20,81 евро. От началото на годината книжата на GDF са добавили 20% към стойността си, а за последните 12 месеца – 39%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:19 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още