IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция разшири правомощията на службите за сигурност

Няма да са необходими съдебни заповеди за подслушването на заподозрени в тероризъм, предвиждат текстовете

11:15 | 25.06.15 г. 2
Автор - снимка
Редактор
Франция разшири правомощията на службите за сигурност

Френският парламент прие закон, с който разширява правомощията на службите за сигурност при преследване на заподозрени терористи, съобщава AP.

Текстовете, гласувани от депутатите във Франция с обикновено вдигане на ръка, предвиждат да отпадне необходимостта от съдебни заповеди за използването на шпионски устройства, включително камери, устройства за подслушване на телефони и скрити микрофони.

Позволява се на френските служители по сигурността да поставят подслушващи устройства в домовете и фаровете на колите на заподозрените в тероризъм без предварително издадена съдебна заповед.

Дава се възможност също така службите за сигурност да могат да принудят телекомуникационните компании и интернет доставчиците да инсталират електронни кутии за запис на метаданни (това включва време на обаждането, продължителност на разговора, набран номер, б. ред.) от всички потребители.

Приемането на спорния закон беше съпроводено от протести заради опасенията за защитата на личните данни. Информационната агенция припомня, че САЩ приеха подобен закон след терористичната атака от 11 септември 2001 г.

Управляващото социалистическо правителство във Франция реши да приеме такива законови текстове след ислямистките въоръжени нападения в Париж, при които бяха убити 17 души за три дни. Припомняме, че в началото на януари редакцията на френския хумористичен вестник Charlie Hebdo беше нападната от маскирани терористи, които убиха 12 души и раниха над 20 души. По-късно броят на загиналите достигна 17.  Причината за това са карикатури на пророка Мохамед и на лидера на Ислямска държава, публикувани от вестника. Преди време същото издание е било нападано чрез бомби и чрез хакерски атаки. 

Въпреки че беше гласуван, законът няма да влезе в сила, докато съдът не се произнесе доколко той отговаря на Конституцията на Франция.

Новината за приемането на закона съвпадна и с новите разкрития на WikiLeaks, че Агенцията за национална сигурност в САЩ е подслушвала трима френски президенти - Франсоа Оланд, Никола Саркози и Жак Ширак. Основателят на WikiLeaks Джулиан Асанж призова политиците да започнат парламентарно разследване на случая и допълни, че ще има и други разкрития.

Всичко по темата за Charlie Hebdo следете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
nobel
преди 8 години
Хм. Ми че то кой НЕ Е заподозрян в тероризъм. Аз такъв не познавам. Терорист може да бъде всеки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
0pk
преди 8 години
Това е положението - демокрация. Ако не искате такива закони и на вас ще ви спретнем няколко атентата, докато ги приемете. Пък после ще ви следим и подслушваме на воля. За ваша безопасност разбира се.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още